Αυξημένη η συχνότητα κληρονομικών παθήσεων στην Κύπρο

Σκοπός της Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής Κύπρου είναι η προώθηση και ανάπτυξη της επιστήμης της ανθρώπινης γενετικής στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας του DNA που γιορτάζεται στις 25 Απριλίου, σημειώνοντας ότι υπάρχει αυξημένη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων στην Κύπρο.

Οπως αναφέρει, η Εταιρεία ενώνει και εναρμονίζει τους εθνικούς και διεθνείς επαγγελματίες των βιοϊατρικών επιστημών, οργανώνοντας το επαγγελματικό πλαίσιο των γενετιστών στην Κύπρο, διευκολύνοντας την εκπαίδευση, την έρευνα και τη βελτίωση της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης κληρονομικών παθήσεων.

Αναφερόμενη στην 25η Απριλίου, η Εταιρεία αναφέρει ότι έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα του DNA, που σκοπό έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του DNA. Αυτή τη μέρα πριν από 64 χρόνια, δημοσιεύτηκε η πρωτοποριακή ερευνητική εργασία των βιολόγων Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ που περιέγραφε για πρώτη φορά την δομή της διπλής έλικας του μορίου του DNA. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ως η σημαντικότερη του 20ου αιώνα καθώς αποτέλεσε τη βάση της γενετικής και βοήθησε στην κατανόηση της κληρονομικότητας. Η παγκόσμια μέρα του DNA σημαδεύεται επίσης με τη ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου.

Υπενθυμίζει ότι το DNA είναι η χημική γενετική ουσία που διαιωνίζεται στο χρόνο αφού κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Το γενετικό υλικό DNA περιέχει τον κώδικα για τη δημιουργία και τη ζωή του ανθρώπου. Οι κωδικοποιημένες οδηγίες που περιέχονται στο DNA είναι αυτές που δημιουργούν τα πρώτα κύτταρα σε ένα καινούργιο οργανισμό, την ανάπτυξη και τη συντήρησή του. Η κατανόηση της δομής του DNA και της αποκωδικοποίησής του άνοιξε το δρόμο για διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των γενετικών παθήσεων. Είναι γνωστό ότι οι πλείστες ασθένειες στον άνθρωπο έχουν γενετική βάση.

Στην Κύπρο, σημειώνει, υπάρχει αυξημένη συχνότητα κληρονομικών παθήσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

“Η Κύπρος είναι αρκετά ανεπτυγμένη και δραστήρια στο τομέα της γενετικής. Μέσω της προγεννητικής, της προεμφυτευτικής και της μεταγεννητικής διάγνωσης, της πρόληψης, της γενετικής συμβουλευτικής και της θεραπείας των γενετικών παθήσεων προσφέρεται βελτίωση της υγείας των ασθενών και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους”, αναφέρει.

Επιπρόσθετα η Κύπρος είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες στο κόσμο στο τομέα της γενετικής έρευνας. Αυτό προδιαθέτει επάρκεια γνώσης στα θέματα αιχμής τα οποία μεταφράζονται σε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στους ασθενείς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy