Αύξηση κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών

Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών καταγράφονται και στην Κύπρο όπου σύμφωνα με στατιστικές, υπάρχει μια αυξητική τάση όσον αφορά αναφορές περιστατικών βίας στην οικογένεια.

Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου, η βία στην οικογένεια στην Κύπρο έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της οικονομικής κρίσης και των σοβαρών επιπτώσεων στην οικογένεια κυρίως στη γυναίκα η οποία επωμίζεται περισσότερες ευθύνες στη κάλυψη των οικογενειακών υποχρεώσεων.

Η βία κατά των γυναικών, αναφέρεται, βρίσκεται παντού, στο σπίτι, τη δουλειά, σε δημόσιους χώρους και στο διαδίκτυο. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ποινικό αδίκημα και η καταπολέμησή της είναι ευθύνη όλων μας.

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί σαν διεθνής μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στόχος της ημέρας είναι η ανάδειξη και ευαισθητοποίηση του σημαντικού προβλήματος με παγκόσμιες διαστάσεις, που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες. Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές, οι πιο γνωστές της είναι η σεξουαλική, η σωματική και η ψυχική ή συναισθηματική βία.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως μορφής, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου, η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα και αδιαμφισβήτητη στις μέρες μας χωρίς να περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, κουλτούρα, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις και αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ:

  • Δέκα εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη είχαν κακοποιηθεί σωματικά και τρία εκατομμύρια είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στο ίδιο διάστημα.
  • Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης.
  • 25% έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy