Αύξηση μελισσιών κατά 11,5%

O αριθμός των μελισσιών αυξήθηκε από τις 43.143 στις 49.916 το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή παρουσίασε αύξηση 11,5%. Αυτό αναφέρει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, επικαλούμενος το Μητρώο Μελισσοκόμων σε απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη.

 

Ο βουλευτής Λευκωσίας ζητούσε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα λαμβάνονται για προστασία των μελισσών και για αξιολόγηση του εθνικού σχεδίου δράσης, αφού οι μελισσοκόμοι «διαμαρτύρονται για μαζικούς θανάτους μελισσών λόγω των ψεκασμών σε ανθισμένα φυτά, αλλά και των ψεκασμών με εντομοκτόνα σε ανθισμένα δέντρα». «Επιπρόσθετα, οι μελισσοκόμοι καταγγέλλουν ότι τόσο πολίτες όσο και δημοτικές/κοινοτικές Αρχές δεν συμμορφώνονται με το εθνικό σχέδιο δράσης, με αποτέλεσμα ο αριθμός του πληθυσμού των μελισσών να μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς», σημείωσε στην ερώτησή του ο κ. Περδίκης. Απαντώντας ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι το Υπουργείο αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη συνεισφορά του μελισσοκομικού κλάδου «προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση και την ανάπτυξη της εγχώριας μελισσοκομίας». «Σε άνομβρες χρονιές και παρατεταμένες ξηρασίες, οι μελισσοκόμοι μετακινούνται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στις οποίες υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο να γίνονται ψεκασμοί για τη φυτοπροστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης θανάτου στις μέλισσες.

 

 

Το Τμήμα Γεωργίας προβαίνει σε έλεγχο της εφαρμογής των περί Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων Κανονισμών και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (ΦΠ)», προστίθεται. Ο κ. Καδής σημειώνει ότι υπάρχει γραπτή και προφορική πληροφόρηση των εμπλεκομένων για τις υποχρεώσεις τους και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν κατά την εφαρμογή των ΦΠ, για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. «Επιπρόσθετα, το Υπουργείο εφαρμόζει ειδικό Σχέδιο Δράσης για τον περιορισμό των θανατώσεων μελισσών από φυτοπροστατευτικές ουσίες, στο οποίο περιλαμβάνονται και εφαρμόζονται συγκεκριμένες ενέργειες που αποσκοπούν στην πρόληψη και μείωση των θανατώσεων των μελισσών και γενικότερα όλων των εντόμων επικονιαστών», προσθέτει.

 

Επικαλείται δε το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για κανόνες αδειοδότησης και χρήσης ΦΠ και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν για κατάργηση της χρήσης των νεονικοτινοειδών σε υπαίθριες καλλιέργειες, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται στις μέλισσες. «Την εν λόγω απόφαση υποστήριξε και η χώρα μας», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο Υπουργός Γεωργίας στην απάντησή του

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy