Αύξηση περιστατικών καρκίνου του προστάτη

Τετρακόσια νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη καταγράφονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος είπε πως τα καλά νέα είναι ότι συνήθως εννιά στις δέκα περιπτώσεις ανδρών, που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη στην Κύπρο, βρίσκονται στα πρώιμα στάδια.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την εβδομάδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη σε συνεργασία με την Europa Uomo, ο κ. Πατσαλής είπε πως «ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο της ώριμης ηλικίας στο ανδρικό φύλο και στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη».

Ωστόσο, είπε «δεν παύει να αποτελεί και τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα», προσθέτοντας πως «η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη έχει διακυμάνσεις παγκόσμια, καθώς η Ασία παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά, ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ υψηλότερα».

«Επειδή ο καρκίνος αυτός μπορεί να μη δώσει συμπτώματα στο αρχικό στάδιο, επιπλέον τα συμπτώματα του είναι όμοια με αυτά της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, είναι σημαντικό όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των 50 να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο, συνδυάζοντας τη δακτυλική εξέταση με την μέτρηση του προστατικού αντιγόνου (PSA ) στο αίμα», είπε.

Ανέφερε ακόμα πως «ο συνδυασμός των δύο μεθόδων διάγνωσης είναι απαραίτητος, καθώς η ΕΕ δεν θεωρεί το PSA ως αποκλειστικό εργαλείο προληπτικού ελέγχου, αλλά τονίζει ότι για μια ολοκληρωμένη διάγνωση είναι πάντα απαραίτητες πρόσθετες εξετάσεις όπως η δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον ουρολόγο και ο υπέρηχος».

Όσον αφορά στην πρωτογενή πρόληψη, ο υπουργός Υγείας είπε πως «οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό», για να προσθέσει πως «ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ ασυνήθιστος σε άντρες νεαρότερους των 45».

Όπως είπε «άντρες που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με άτομα με καρκίνο του προστάτη, εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν την ασθένεια σε σχέση με άτομα χωρίς ιστορικό».

Επιπλέον, είπε ότι «είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη άντρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και έλλειψη άσκησης».

Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, είπε πως ο καρκίνος αυτός θεωρείται ιάσιμος σε αρχικό στάδιο, αλλά και σε προχωρημένο στάδιο η πενταετής επιβίωση είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, επειδή στις περισσότερες φορές ο τύπος αυτού του καρκίνου δεν είναι επιθετικός και ανταποκρίνεται θετικά στις μεθόδους της ορμονοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Συνέχισε λέγοντας πως «συνολικά, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης σε πρώιμο στάδιο, ανέρχεται στο 100%, ενώ οι θεραπευτικές επιλογές για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη είναι περιορισμένες, στα αρχικά στάδια της νόσου είναι πολλές”.

Είπε πως “η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας γίνεται πάντα ύστερα από εξατομικευμένη συζήτηση με τον ασθενή”, σημειώνοντας πως “κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες το υπουργείο του μεριμνά, ώστε ο Κύπριος ασθενής να εξακολουθεί να λαμβάνει ποιοτική και βέλτιστη θεραπεία”.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Σίμων Μαλάς είπε ότι στην Κύπρο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το 15% όλων των καρκίνων, για να προσθέσει ότι στους άνδρες το 2011 από τα 1.700 νέα περιστατικά καρκίνου τα 475 ήταν καρκίνος του προστάτη.

Επίσης, είπε ότι ένας στους τρεις άντρες που νόσησε με καρκίνο την ίδια χρονιά, ήταν με καρκίνο του προστάτη.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Europa Uomo Αντρέας Μωϋσέως, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη και ο Εκπρόσωπος το ΟΠΑΠ Δημήτρης Αλετράρης.

Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα. Μερικές φορές, ωστόσο, εμφανίζονται συμπτώματα, που είναι παρόμοια με άλλων ασθενειών, όπως συχνοουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα, δυσκολία στην έναρξη ή τη διακοπή της ούρησης, αδύνατη ή διακεκομμένη ροή των ούρων, πόνος, αίσθημα καύσης κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση.

Ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας επιπρόσθετα συμπτώματα. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος των οστών, όπως τα οστά της σπονδυλικής στήλης, της πυέλου (λεκάνης) και των πλευρών, των γοφών και των μηρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy