Αύξηση των καταθέσεων λόγω της κρατικής στήριξης στη Συνεργατική

Οι καταθέσεις στις τράπεζες ξεπέρασαν τα δάνεια για πρώτη φορά μετά από χρόνια

Μεγάλη αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια το σύνολο των καταθέσεων ξεπέρασε το σύνολο των δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο οι καταθέσεις ανήλθαν στα 50,5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 48 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην κατάθεση ύψους 2,5 δισ. ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Από την άλλη πλευρά το σύνολο των δανείων ανήλθε στα 48,6 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 48,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2012, που οι καταθέσεις ξεπερνούν τα δάνεια. Τον Δεκέμβριο του 2013 (μετά το κούρεμα) υπήρχαν 47 δισ. ευρώ καταθέσεις και 63,6 δισ. ευρώ δάνεια.

Στα εγχώρια νοικοκυριά τον Απρίλιο το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 23,3 δισ. ευρώ και το σύνολο των δανείων στα 19 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,43% ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,11%. Επίσης στις εγχώριες επιχειρήσεις το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 8,2 δισ. ευρώ και το σύνολο των δανείων στα 17,6 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με πέρσι οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 10,5% ενώ τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Εν τω μεταξύ νέα έρευνα της ΚΤ δείχνει ότι το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε η ζήτηση δανείων τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις. Παρά ταύτα τα κριτήρια τα οποία θέτουν οι τράπεζες για παραχώρηση δανείων, παρέμειναν αμετάβλητα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy