Αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών στα κατεχόμενα (vid)

Το θέμα της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας στα κατεχόμενα αλλά και της αύξησης των δολοφονιών γυναικών, επισημαίνεται στον τ/κ Τύπο με αφορμή τη δολοφονία της 25χρονης Μπουρτζιού από το 42χρονο σύζυγό της, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Ο πατέρας της άτυχης κοπέλας ήρθε από την Τουρκία χθες, παρέλαβε τη σορό της κόρης του και η κηδεία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στην πόλη Ερεγλί, της επαρχίας Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας.

Η “Γενί Ντουζέν” γράφει ότι τα τελευταία 16 χρόνια 31 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στα κατεχόμενα και στις πλείστες των περιπτώσεων προϋπήρχε οικογενειακή βία. Σημειώνεται ότι έκρηξη στα περιστατικά είχε σημειωθεί τις χρονιές 2003 και 2004, ενώ τα περισσότερα συνέβησαν στη Λευκωσία.

Στην Αμμόχωστο χθες γυναίκες βγήκαν στο δρόμο, διαμαρτυρόμενες για τον φόνο της 25χρονης με πανό που έγραφαν “Είμαι γυναίκα, όχι σκλάβα κανενός”, “Πού είναι η αστυνομία σας, όταν δολοφονούνται γυναίκες;”. Η πορεία έγινε στον κεντρικό δρόμο όπου δολοφονήθηκε η νεαρή γυναίκα από τον σύζυγό της , όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία επικρίνοντας τους καταστηματάρχες της περιοχής που έβλεπαν αλλά δεν επενέβησαν για να αποτρέψουν τη δολοφονία.

Η “Κίπρις” επισημαίνει ότι υπάρχουν ελλείψεις στη “νομοθεσία” όσον αφορά την ενδο-οικογενειακή βία αλλά και τη βία κατά των γυναικών, ενώ πολλές γυναίκες, που είναι θύματα βίας, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και οι χώροι στήριξης ή φιλοξενίας τους δεν είναι επαρκείς.

Οι τ/κ εφημερίδες σημειώνουν ότι ο δολοφόνος σύζυγος ακολουθεί θεραπεία με “αστυνομική” φρούρηση αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν είναι σε θέση ακόμη να δώσει κατάθεση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy