Αγανακτισμένος δηλώνει ο Υπουργός

Εκκληση στους απεργούς στο λιμάνι Λεμεσού να επιστρέψουν στις εργασίες τους απηύθυνε ο Υπουργός Μεταφορών.

Εκκληση στους εργαζόμενους της Αρχής Λιμένων στο λιμάνι Λεμεσού να τερματίσουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους, απηύθυνε το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας πως η απεργία έχει ήδη στοιχίσει στην οικονομία της Κύπρου πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις των Συντεχνιών των εργαζομένων της Αρχής Λιμένων ότι το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε το πρωί από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν λύνει όλα τα προβλήματα τους, ο Υπουργός απάντησε πως «σχεδόν όλες οι συντεχνίες έχουν σταματήσει την απεργία (στο λιμάνι Λεμεσού)».

Πρόσθεσε ότι «τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου είναι διασφαλισμένα και δεν χρειάζονται οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση» και εξήγησε πως «όλοι θα παραμείνουν εργαζόμενοι στην ΑΛΚ η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί. Απλά μετά από γενναιόδωρο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που θα τους προσφερθεί (εργαζόμενους) γι’αυτούς που θα μείνουν και δεν θα έχουν ρόλο μετά που θα γίνει η νέα δομή, θα μπορούν να μταφερθούν στο δημόσιο».

Ανέφερε ακόμα ότι «η νομοθεσία που παίρνουμε σήμερα στη Βουλή αφορά αυτό το θέμα, της ρύθμισης της απόσπασης των υπαλλήλων στο Δημόσιο. Ηταν κάτι που θα περνούσε με τη γενική νομοθεσία, το είχαν ζητήσει οι υπάλληλοι, τους το είχαμε στείλει εδώ και μέρες αυτό το νομοσχέδιο και τους είπαμε ότι σε περίπτωση που δεν περάσει ο γενικός νόμος θα προωθηθεί αυτός ο νόμος».

Τώρα, συνέχισε ο Υπουργός Μεταφορών προωθούμε αυτό το νομοσχέδιο «στη Βουλή για να ρυθμιστεί και αυτό το θέμα. Αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν απεργία ψάχνουν αφορμές που δεν υπάρχουν, για να συνεχίζουν να κλείνουν την οικονομία του τόπου με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων» είπε και σημείωσε πως «είναι πραγματικά λυπηρό πως λίγοι άνθρωποι κλείνουν την οικονομία του τόπου μας και όλοι εμείς οι υπόλοιποι υποφέρουμε γι’αυτό και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την αγανάκτηση μου γι’αυτό το θέμα».

«Θα ήθελα να καλέσω τους εργαζόμενους να πάνε πίσω στις εργασίες τους» είπε προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζει αυτή η απεργία, η οποία έχει ήδη στοιχίσει πολλά εκατομμύρια στην οικονομία του τόπου μας».

Επανέλαβε ότι «έχουμε διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ήταν διασφαλισμένα και συνεχίζουν να είναι διασφαλισμένα και το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι να αποσπαστούν στο δημόσιο. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί».

Αλίμονο σημείωσε ο κ. Δημητριάδης «να εμποδίζουμε μια τεράστια μεταρρύθμιση η οποία θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, θα αποφέρει επιπρόσθετες θέσεις εργασίες, επιπρόσθετη οικονομική δραστηριότητα, οφέλη για τους χρήστες των λιμανιών μας, οφέλη για μια χώρα η οποία ακόμα υποφέρει από την οικονομική κρίση, διότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε κάποιο υπάλληλο είναι να αποσπαστεί στο δημόσιο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η θέση αυτή ισχύει και για τα δύο λιμάνια της Κύπρου, Λεμεσού και Λάρνακας, ο Υπουργός απάντησε «ισχύει για ολόκληρη την Αρχή Λιμένων Κύπρου».

Ο Μάριος Δημητριάδης κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τοποθέτηση των συντεχνιών ότι πριν από λίγες μέρες ο ίδιος είχε αναφέρει πως δεν υπήρχε τέτοιο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα ξαφνικά και μάλιστα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Λυπούμαι πραγματικά γιατί όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα επιστρατεύουμε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό το νομοσχέδιο οι συντεχνίες το έχουν πάρει εδώ και μέρες και μάλιστα όταν είχαν πάει σε μια συνάντηση με κάποιο κόμμα το κρατούσαν στα χέρια τους. Πως εμφανίστηκε ξαφνικά και είχαμε μάλιστα και συναινέσει γι’αυτό το νομοσχέδιο».

Λυπούμαι πάρα πολύ, επανέλαβε, προσθέτοντας πως «αν κάποιοι ψάχνουν αφορμές να κλείνουν την οικονομία του τόπου για άλλους λόγους που δεν αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, ας έχουν το θάρρος να βγουν μπροστά και να το πουν στον κόσμο «εμείς κλείνουμε την οικονομία είναι μαγκιλλίκκι μας».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy