Αγνοούν αλλά θέλουν ενημέρωση οι Κύπριοι για το δικαίωμα αναφοράς στην Ευρωβουλή

Η πλειοψηφία (53%) των Κύπριων συμμετεχόντων σε έρευνα δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν για το δικαίωμά τους να κάνουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το 76% να δηλώνει ότι επιθυμεί να ενημερωθεί, ενώ ποσοστό 82% δεν γνωρίζει την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ασχολείται με τις αναφορές των πολιτών.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τον ερευνητή Χρίστο Βαλιαντή, παρουσιάστηκε, το απόγευμα, στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία του Κύπριου Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος σε παρέμβασή του έστειλε μήνυμα υπέρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με τα οποία οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται κατά 54% το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45%, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι «υπάρχει μια αρνητική διάθεση έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νομίζω οι λόγοι είναι άδικοι».

«Ό,τι πιο δημοκρατικό όργανο υπάρχει σήμερα στην ΕΕ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και έχει τις πιο προωθημένες, τις πιο φιλολαϊκές πολιτικές σε αντίθεση με άλλα όργανα της ΕΕ που αποφασίζουν περισσότερο στη βάση των συμφερόντων».

Κάποιος σήμερα, ανέφερε, «μπορεί να έχει αρνητική άποψη για την Ευρώπη συνολικά γιατί θεωρεί ότι οι αποφάσεις του Eurogroup το 2013 δεν ήταν οι κατάλληλες για την Κύπρο, οι αρμόζουσες». Φυσικά, πρόσθεσε, «χωρίς κάποιος να διερωτηθεί ποιου ήταν οι ευθύνες για να φτάσουμε στις αποφάσεις του 2013, δηλαδή του δικού μας συστήματος του τραπεζικού και του εποπτικού και του πολιτικού συστήματος, του τρόπου διαχείρισης των οικονομικών του κράτους».

Άρα είναι ο εύκολος τρόπος, είπε, προσθέτοντας ότι επειδή σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτή η τακτική τα καλά να τα πιστωνόμαστε εμείς και τα κακά να τα αποδίδουμε στην ΕΕ αυτό έχει τη δική του σημασία σε κάθε έρευνα.

«Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η λεγόμενη “PETI” στην οποία συμμετέχω ως αναπληρωματικό μέλος, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδάκης στον αρχικό του χαιρετισμό.

Το δικαίωμα της αναφοράς αποτελεί «ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών», στο πλαίσιο του οποίου «οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 227 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ατομικά ή από κοινού με άλλα άτομα να ασκήσει το δικαίωμα αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφ `όσον τα θέματα εμπίπτουν στο πεδίο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Επιτροπή Αναφορών, εξήγησε, «μετά τη συζήτηση κάθε αποδεκτής αναφοράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κάνει προτάσεις ανάλογα με την αναφορά».

Ορισμένες από τις προτάσεις της επιτροπής, πρόσθεσε, «είναι να γράψει στην αρχή του κράτους μέλους, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και να σχεδιάσει μια διερευνητική επίσκεψη, αν η επιτροπή κρίνει ότι είναι απαραίτητο».

Προς αυτό, ανέφερε, καθορίστηκε επίσκεψη και στην Κύπρο στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου.

Κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «καθορίστηκε επίσκεψη μετά που ζητήθηκε από κατοίκους για το θέμα της μη διαφύλαξης του περιβάλλοντος του λιμανιού της Λάρνακας και της αξιοποίησής του για βιομηχανικούς σκοπούς από τις εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και τις εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες οι οποίες χρησιμοποιούν αποθηκευτικούς χώρους στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού».

Διευκρίνισε ότι «θα γίνει μια επιτόπια επίσκεψη ώστε να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη τα μέλη της Επιτροπής, αυτό γίνεται σε πολύ σοβαρά και σημαντικά ζητήματα και νομίζω ότι υπήρξε και η δική μας συμβολή καθοριστική ούτως ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέας Κεττής διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Επιτροπή θα δει και την περίπτωση της επικινδυνότητας των δεξαμενών υγραερίου στη Λάρνακα σχέση με την εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο και την περίπτωση του εργοστάσιου χρυσού στην Αραδίππου.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνάς του, ο κ. Βαλιαντής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επικοινώνησε και με άτομα τα οποία έχουν προχωρήσει σε αναφορές και οι ίδιοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους από την καθυστέρηση της διαχείρισης και της απάντησης αναφορών, όπως επίσης και της απουσίας νομικής ισχύος.

Με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, πρόσθεσε, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι ένα βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ενημέρωση και πληροφόρηση για το δικαίωμα αναφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως επίσης έχουμε δει και ψηλά ποσοστά που έχουν πάρει τα σεμινάρια στα σχολεία, οι ανοιχτές διαλέξεις προς το κοινό καθώς και η προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ.

Ενημέρωσε ακόμη ότι είναι στα σκαριά η δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης ενημέρωσης της Επιτροπής η οποία θα δίνει το δικαίωμα στους Ευρωπαίους πολίτες να παρακολουθούν την εξέλιξη των αναφορών τους.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να βελτιώσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα χρειάζεται χρόνος, σημείωσε.

«Αυτοί που δεν γνωρίζουν είναι άτομα νεαρής ηλικίας και άτομα χαμηλής μόρφωσης κυρίως, άρα πρέπει να βάλουμε ως στόχο να ξεκινούμε από τα σχολεία ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα ενημέρωσης προς τους πολίτες και να δημιουργήσουμε από νωρίς ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες, που να νοιώθουν μέρος της οικογένειας της ΕΕ», είπε.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης ο Αντρέας Κεττής χαιρέτισε την πρωτοβουλία του γραφείου του Ευρωβουλευτή, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα αυτό «δίνει δύναμη σε όλους εμάς, σε όλους εμάς, τους Ευρωπαίους πολίτες και είναι πραγματικά κρίμα που αυτό το δικαίωμα που ενδυναμώνει τη δημοκρατία σε επίπεδο ΕΕ, δεν είναι ευρέως γνωστό».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.565 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων (67%) κατείχε πτυχίο ή και μεταπτυχιακό τίτλο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy