Αγνωστες οι προθέσεις της Τουρκίας για την «επιτροπή» αποζημιώσεων μετά το Δεκέμβριο

Το Δεκέμβριο λήγει η θητεία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και οι προθέσεις της Τουρκίας ως προς την ανανέωση της παραμένουν άγνωστες.

Μέχρι τώρα στην «επιτροπή» έχουν καταχωρηθεί περίπου 6000-6500 υποθέσεις, εκ των οποίων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης -ο οποίος ως γνωστό χειρίστηκε πολλές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- 800 περίπου έχουν συμβιβαστεί, πολύ λίγες από αυτές έχουν τύχει ακρόασης και έχουν πληρωθεί 270-280 εκ. ευρώ.

Σε ερώτηση για την τύχη της λεγόμενης επιτροπής, είπε ότι αν η Τουρκία τον Δεκέμβριο θα αποφασίσει να ανανεώσει την επιτροπή ή όχι, μόνο η Τουρκία το ξέρει. «Εμείς το μόνο που μπορούμε τώρα να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Υπάρχει πάρα πολύς χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο για να ετοιμαστεί αυτή η υπόθεση», σημείωσε.

Το θέμα, είπε, είναι να αποφασίσει κάποιος αν θέλει να πάει, γιατί στο τέλος της ημέρας, η «επιτροπή» αυτή θα τύχει ελέγχου από το ΕΔΑΔ όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της.

Ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι με την απόφαση Δημόπουλου, αποφασίστηκε ότι η «επιτροπή» είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας στο οποίο κάποιος πρέπει να προσφύγει προτού πάει στο ΕΔΑΔ. «Αυτό είναι δεδικασμένο. Αυτό που δεν αποφασίστηκε ακόμα, γιατί δεν υπήρχε αρκετός αριθμός υποθέσεων, είναι αν αυτή η επιτροπή πράγματι δίδει μια αποτελεσματική θεραπεία», δήλωσε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τι γίνεται τώρα στο περιουσιακό μετά το Κραν Μοντάνα, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την άποψη ότι συνήθως περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα κάνει η Τουρκία. «Κατά τη δική μου άποψη, θα πρέπει και εμείς να κάνουμε κάποιες κινήσεις ώστε να προετοιμαστούμε για τις ενδεχόμενες κινήσεις που θα κάνει η άλλη πλευρά», είπε.

«Δεν πρέπει πλέον να περιμένουμε άπρακτοι και να ελπίζουμε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν θα είναι άσχημες. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση. Πάρα πολλοί από τους εκτοπισμένους έχουν πεθάνει. Δεδομένου αυτού, οι περιουσίες τους θα έτυχαν κληρονομιάς. Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτές οι περιουσίες έχουν εξεταστεί, δηλαδή οι ζωντανοί έχουν τίτλους ιδιοκτησίας στο όνομά τους ή απλώς περιμένουμε όταν γίνει κάτι να τρέξουμε και να διευθετήσουμε αυτά τα θέματα. Πρώτο θέμα είναι να δούμε ότι άτομα που είναι εν ζωή έχουν στο όνομά τους περιουσιακά στοιχεία ατόμων που ήταν συγγενείς τους και έχουν πεθάνει.

Το δεύτερο, είπε, άτομα που είναι ακόμη στη ζωή και έχουν φθάσει μια ηλικία, να αποφασίσουν πώς να διαχωρίσουν την περιουσία τους. «Για παράδειγμα, αν έχεις τρία παιδιά και έχεις τρία οικόπεδα, η γνώμη μου είναι ότι το κάθε παιδί θα πρέπει να πάρει ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και όχι και τα τρία παιδιά να πάρουν μαζί το ένα τρίτο του κάθε οικοπέδου γιατί αυτό βοηθά στη διεκδίκηση δικαιωμάτων μετά», στο επίπεδο διαδικασίας και στο επίπεδο θεραπειών.

Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι διεκδίκηση αυτών των περιουσιών προς το παρόν μόνο ένα τρόπο έχει, την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή ακινήτων της Τουρκίας στα κατεχόμενα. «Αν θέλουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα, μπορεί να γίνει μια αίτηση για απώλεια χρήσης και μετά αν δεν είσαι ικανοποιημένος από την απόφαση της επιτροπής όταν και αν δοθεί, τότε μετά από προσφυγή στα δικαστήρια της Τουρκίας στα κατεχόμενα και έφεση, μπορείτε να πάτε στο ΕΔΑΔ όπου είναι ο τελικός προορισμός για εξεύρεση δικαιοσύνης», εξήγησε ως προς το πότε μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ.

Τέλος, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την άποψη ότι βλέπει και μια ανάγκη να επανατοποθετηθεί το θέμα των εκτοπισμένων, δηλαδή αν αυτοί οι άνθρωποι, 43 χρόνια τώρα, σηκώνουν το βάρος χωρίς ουσιαστική βοήθεια από το κράτος, «Τώρα μετά από 43 χρόνια, δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να πάρουν κάποια βοήθεια οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα με βάση τα τετραγωνικά που τους ανήκουν και την αξία των περιουσιών αυτών;” διερωτήθηκε και σημείωσε ότι άτομα με περιουσία στα κατεχόμενα θα πρέπει να τύχουν βοήθειας από το κράτος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy