Αγώνας οχημάτων με σύμμαχο… τον ήλιο

Πρωτότυπα αυτοκίνητα με συλλέκτες που απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία

Θεσμός έχει γίνει πλέον στην Κύπρο ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων. Για όγδοη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας διοργανώνουν τον πρωτοποριακό αγώνα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια συναρπαστική αναμέτρηση οχημάτων με μόνο σύμμαχο… τον ήλιο.

Σε δηλώσεις του στη «Χ», ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Ενέργειας του Ινστιτούτου Κύπρου, Αρης Μπονάνος, ανέφερε ότι στόχος του αγώνα είναι να ανοίξει νέους ορίζοντες στους επιστήμονες του μέλλοντος και να προκαλέσει το ενδιαφέρον τους για τις επιστήμες, την τεχνολογία και την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Επίσης, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να αξιοποιεί εναλλακτικές πηγές μετακίνησης. Τα πρωτότυπα αυτοκίνητα με συλλέκτες που απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία τροφοδοτώντας τους κινητήρες τους με ενέργεια, θα διασχίσουν τις οδούς Σπύρου Κυπριανού, Στασικράτους, Βασιλίσσης Φρειδερίκης, Γρίβα Διγενή και Δημοσθένη Σεβέρη.

Ο αγώνας θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες και νικητής θα ανακηρυχθεί ο διαγωνιζόμενος που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση. Ο κ. Μπονάνος δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει το έπαθλο του νικητή, αλλά κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το «παρών» τους στην εκδήλωση και υποσχέθηκε ότι θα απολαύσουν ένα υπέροχο θέαμα και μια συναρπαστική ηλιακή αναμέτρηση. Σημείωσε ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν στην εκδήλωση περίπου 10-15 ηλιακά οχήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από μαθητές ή φοιτητές τεχνικών σχολών, αλλά και από απλούς πολίτες που συμμετέχουν στον αγώνα.

Ιδανικά για την Κύπρο τα ηλεκτρικά οχήματα

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ενέργειας του Ινστιτούτου Κύπρου υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που προσφέρεται για αξιοποίηση των ηλεκτρικών οχημάτων, λόγω του ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και περιορισμένες, ενώ ο ήλιος είναι θετικός σύμμαχος για επαναφόρτισή τους. Σημειώνεται ότι το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών. Είναι συνήθως αυτοκίνητα, ελαφριά φορτηγά, ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανικά δίκυκλα, μικρά οχήματα γκολφ και ανυψωτικά (forkliſts). Σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, μερικά από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι: Δεν παράγουν κανενός είδους ρύπους εξάτμισης. Προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση.

Είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης. Εχουν χαμηλότερο κόστος σε βάθος χρόνου, καθώς δεν επηρεάζονται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής της βενζίνης. Δεν απαιτούν τακτικές αλλαγές λαδιών. Την ίδια ώρα, μερικά από τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι: Υψηλές δαπάνες κατασκευής, με αποτέλεσμα την υψηλή τιμή πώλησης. Περιορισμένη απόσταση ταξιδιού μεταξύ κάθε επαναφόρτισης της μπαταρίας.

Στο παρελθόν κάθε 100 χιλιόμετρα χρειάζονταν επαναφόρτιση. Το σημερινό ρεκόρ ανήκει σε ένα σπορ ηλεκτροκίνητο Tesla Roadster (27-102009), που κατάφερε να διανύσει 504 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, με μέση ταχύτητα 56 χιλιόμετρα/ώρα και είχε 5 χιλιόμετρα ακόμα αυτονομία όταν έφτασε στον τερματισμό. Μεγάλος χρόνος επαναφόρτισης, συνήθως 6 ώρες για πλήρη επαναφόρτιση.

Ωστόσο, αρκετά σύγχρονα μοντέλα μπορούν να φορτιστούν κατά 80% σε χρόνο λιγότερο από 1 ώρα. Περιορισμένη διάρκεια ζωής μπαταριών, συνήθως 3 5 χρόνια. Μέχρι τέλος Απριλίου οι συμμετοχές

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων και να εξασφαλίσουν πληροφορίες για τους κανονισμούς που διέπουν τον αγώνα, καθώς και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα ηλιακά οχήματα, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο +357 22 208702, με email στο office. [email protected] ή στην ιστοσελίδα www.cyi.ac.cy / http://www.cyi.ac.cy/index.php/component/ k2/the-cyprus-institute-solar-car-challenge2017.html.

Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ο Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων είναι ανοικτός για το κοινό. Γιώργια Ερωτοκρίτου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy