“Ακάθαρτα χέρια” Λίλλη-ανακριτών

Στην πλήρη αναξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας της Γενικής Εισαγγελίας Νίκου Λίλλη αλλά και ολόκληρης της ανακριτικής διαδικασίας εστιάζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης στις τελικές τους αγορεύσεις που άρχισαν σήμερα για την υπόθεση “Δρομολαξιά”.

Χαρακτηριστική ήταν η σύνοψη της τελικής αγόρευσης του Γιώργου Παπαϊωάννου, δικηγόρου του πρώτου κατηγορούμενου Στάθη Κιττή ο οποίος κατακευραύνωσε το χειρισμό του Λίλλη από τους ανακριτές καλώντας μάλιστα το δικαστήριο να καταστήσει στην ουσία την υπόθεση αυτή παράδειγμα προς αποφυγή σχετικά με τις ανακριτικές διαδικασίες. “Δεν ήρθε ενώπιον σας υπόθεση με καθαρά χέρια” ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στο τριμελές Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο δικηγόρος επεσήμανε ότι είναι αποδεκτή πρακτική η χρησιμοποίηση ενός κατηγορούμενου ως μάρτυρα κατηγορίας υπό την προϋπόθεση αυτό να γίνεται με σωστό τρόπο, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του Λίλλη, όπως είπε. Αντίθετα, σημείωσε ότι σ’ αυτή την υπόθεση υπήρξε αθέμιτη συναλλαγή και παρασκήνιο και λήφθηκαν κατ’ επίφαση ανακριτικές καταθέσεις. Είπε επίσης ότι εντελώς αναξιόπιστοι είναι και οι δύο στενοί φίλοι του Λίλλη Μίμης Φαντούσης και Βάσος Κοκκινής οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως ενισχυτικοί μάρτυρες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, είναι επισφαλές να καταλήξει σε καταδικαστική ετυμηγορία το δικαστήριο το οποίο κάλεσε όχι μόνο ν’ αθωώσει τον κ. Κιττή αλλά να στείλει ευρύτερο μήνυμα προς τις ανακριτικές αρχές ώστε να απονέμεται σωστά και δεόντως η δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Στάθη Κιττή, αποκορύφωμα της συναλλαγής ανακριτών – Λίλλη-Εισαγγελίας ήταν η απαλλαγή του Λίλλη και από την υπόθεση με τους δύο αστυνομικούς αμέσως μετά την κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Στην αναξιοπιστία του Νίκου Λίλλη εστίασε στην τελική του αγόρευση και ο συνήγορος υπεράσπισης του Βενιζέλου Ζανέττου και των αδελφών Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά Ηλίας Στεφάνου ο οποίος χαρακτήρισε τον Λίλλη ύποπτο μάρτυρα. “Ο χειρισμός του Λίλλη από τους ανακριτές μιλά από μόνος του και δείχνει συμφωνία” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι ολόκληρο το σενάριο που έστησε ο Λίλλης εμπλέκοντας το ΑΚΕΛ δεν έχει αποδειχθεί στο δικαστήριο.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy