ΑΚΕΛ: Αυτοκτονικές οι σκέψεις για «λύση δύο κρατών»

Το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στο στόχο της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Γι’ αυτό ενόψει της εξαγγελθείσας επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ξεκάθαρο τρόπο να διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι όπως ζητά ο κ. Γκουτέρες. Αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά στις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, τότε θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν όχι, τότε να αναδειχθεί ξεκάθαρα και διεθνώς η αδιαλλαξία της.

Σε διακήρυξή του με αφορμή την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ, ο Αττίλας, η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β΄ θα μείνουν για πάντα στην Ιστορία και στη συνείδηση του λαού μας ως οι ένοχοι της κυπριακής τραγωδίας». Αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες πεσόντες και αγωνιστές της πατρίδας μας που αντιστάθηκαν στους εισβολείς και έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους σε μια άνιση μάχη η οποία είχε προδοθεί από τα μέσα. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους παθόντες του 1974, στους εγκλωβισμένους, στον προσφυγικό κόσμο και στους συγγενείς των αγνοουμένων, ενώ διατρανώνει ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των τελευταίων η διακρίβωση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι κανένας μας δεν πρέπει να παραιτηθεί από τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. «Τυχόν σκέψεις ότι θα ήταν δυνατόν η ελληνοκυπριακή κοινότητα να δεχθεί -ή να συμβιβαστεί σιωπηρά- με μια ”λύση δύο κρατών” στο νησί είναι επικίνδυνες και αυτοκτονικές. Μια τέτοια εξέλιξη θα νομιμοποιήσει το έγκλημα του 1974 ενώ δεν θα μας απαλλάξει ούτε από τα κατοχικά στρατεύματα και τον εποικισμό, ούτε από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει σταδιακό αφανισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ένα μέλλον μόνιμης αβεβαιότητας και στρατιωτικοποίησης για την Κυπριακή Δημοκρατία που θα βρεθεί να συνορεύει με την ίδια την Τουρκία. Αυτή είναι η προειδοποίηση που στέλνει το ΑΚΕΛ σε κάθε κατεύθυνση. Και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος.
Και εντός και εκτός Κύπρου».

Ανακοινώσεις και διακηρύξεις για τη σημερινή μαύρη επέτειο εξέδωσαν και άλλα κόμματα, με έμφαση στην ανάγκη για «δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy