ΑΚΕΛ: Ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής

Ικανοποίηση εκφράζει το ΑΚΕΛ για τον εντοπισμό και  δεύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα τονίζει πως “μόνο με συνέπεια στην εφαρμογή του γεωτρητικού προγράμματος – το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε πολλές αναβολές και καθυστερήσεις – μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.”

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Είναι με ικανοποίηση που ακούσαμε την ανακοίνωση για τον εντοπισμό και  δεύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από την ανακάλυψη το 2011 του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη διαχρονική μας θέση πως μόνο με συνέπεια στην εφαρμογή του γεωτρητικού προγράμματος – το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε πολλές αναβολές και καθυστερήσεις – μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Αναμένουμε βέβαια τις ανακοινώσεις των εταιρειών, τις τελικές τους αναλύσεις και μελέτες καθώς επίσης και τα αποτελέσματα των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων οι  οποίες θα καταδείξουν τις πραγματικές ποσότητες Φυσικού Αερίου.

Ο εντοπισμός κοιτάσματος Φυσικού Αερίου δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για δημιουργία εντυπώσεων. Αποτελεί επιπρόσθετη ευθύνη για να σχεδιαστεί ο τρόπος ανάπτυξης και αξιοποίησης του κοιτάσματος στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής η οποία σήμερα δυστυχώς απουσιάζει.

Το παράδειγμα του κοιτάσματος «Αφροδίτη» είναι χαρακτηριστικό, αφού επτά  χρόνια μετά τον εντοπισμό του εξακολουθεί να βρίσκεται στα βάθη της κυπριακής ΑΟΖ χωρίς να υπάρχει καμία αξιόλογη πρόταση ανάπτυξής του.

Για το ΑΚΕΛ οι σημερινές ανακοινώσεις καταδεικνύουν ακόμη μια φορά την ανάγκη σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής κεντρικό στοιχείο της οποίας πρέπει να είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Εάν σήμερα είχαμε αυτή την στρατηγική οι ανακοινώσεις των εταιρειών θα έφερναν ακόμη πιο κοντά το στόχο του τερματικού και τη μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο για τα κοιτάσματα της περιοχής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy