ΑΚΕΛ – Ενωμένη Κύπρος καλούν τους δύο ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες

Τις τελευταίες εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί τόσο αναφορικά με τη μη ύπαρξη διαπραγματεύσεων στο κυπριακό αλλά και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν και ανέλυσαν ΑΚΕΛ και Ενωμένη Κύπρος.

Μετά το πέρας της συνάντησης με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα και υπερασπίζεται το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται καθώς τόνισε, δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή είναι χλιαρή εκεί και όπου υπάρχει, από τη διεθνή κοινότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία για τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα όπου πέραν από το στρατιωτικό έλεγχο τώρα τουρκικά συμφέροντα εξαγοράζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Αν τα πράγματα αφεθούν να εξελιχθούν όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε φόβο ότι θα διαμορφωθούν δεδομένα επί του εδάφους που δε θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά θα εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον του κυπριακού λαού. ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι με την ακύρωση των navtex θα πρέπει να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη συντομότερη λύση του κυπριακού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι είναι πατριωτικό καθήκον όλων να εργαστούν για την επικράτηση μόνιμης και σταθερής ειρήνης και για να μπορούν να ζουν αρμονικά στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιτζιάν ανέφερε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα κάτω από την καταπίεση, τις απειλές και τα στρατιωτικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι τα δυο κόμματα συμφώνησαν ότι η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν που βασίζεται σε απειλές και στρατιωτικά μέτρα δεν λύνει τα προβλήματα αλλά περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και μπορεί όπως είπε να μας οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις. Υπέδειξε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από αυτή την πολιτική απειλών τονίζοντας ότι άμεσα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα βάσει του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Ιντζιάν κάλεσε τους Αναστασιάδη και Ακκιντζί να αναλάβουν πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση και να αποφεύγουν τις αλληλοκατηγορίες. Επίσης, κάλεσε τους δυο ηγέτες να κινηθούν ψύχραιμα, υπεύθυνα και νούσιμα, σκεπτόμενοι τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Παράλληλα, ο Ιζετ Ιντζιάν ανέφερε ότι η πολιτική Αναστασιάδη σε ενδεχόμενα μέτρα όπως η κατάργηση ταξιδιωτικών και επίσημων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τουρκοκύπριους πολιτικούς αξιωματούχους, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αλλά και η παρεμπόδιση της υποστήριξης της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες. Μια τέτοια κατάσταση είπε, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σωβινισμού, του φασισμού και του ρατσισμού.

Ο κ. Ιντζιάν υπέδειξε ότι πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και ευχήθηκε το συντομότερο δυνατό να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε συνθήκες ειρήνης στον τόπο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy