ΑΚΕΛ: Επιστολή προς ΥΠΕΣ για μετακίνηση των πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, θα αποστείλει το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αντρος Κυπριανού.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Δημαρχείο Λάρνακας όπου παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το ενδιαφέρον του ΑΚΕΛ είναι διαχρονικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι είναι μια αποκεντρωμένη μορφή εξουσίας, έχει τη δυνατότητα εάν λειτουργεί σωστά, να επιλύσει πάρα πολλά τοπικά προβλήματα και να καταστήσει τη ζωή των ανθρώπων στις πόλεις και τις Κοινότητες πολύ καλύτερη».
 
Με αυτή την έννοια λοιπόν, συνέχισε «μας ενδιαφέρει να δώσουμε εξουσίες και αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές οι οποίες βέβαια θα συνοδεύονται από ανάλογη  οικονομική στήριξη για να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους. Είναι γι’αυτό το λόγο που εμείς πρωτοστατήσαμε για να υπάρξει μια μεταρρύθμιση του θεσμού, να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ Δήμων, ακόμα και μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων, για να μειωθούν τα κόστη και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στο κόσμο».
 
Αφού ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας από τη μια να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, να γίνει δηλαδή η μεταρρύθμιση, να δοθούν αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες και η ανάλογη οικονομική στήριξη η οποία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν πρέπει να είναι έρμαιο της εκάστοτε κυβέρνησης ή του εκάστοτε Υπουργού, είτε οι Δήμοι χωριστά είτε η Ενωση Δήμων».  
 
Ερωτηθείς για το θέμα της μετακίνησης των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «εμείς θα αναλάβουμε τη πρωτοβουλία να στείλουμε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, θα διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτή τη καθυστέρηση που παρατηρείται, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας έγκαιρος σχεδιασμός για να μπορέσουν οι Εταιρείες να μετακινηθούν στο χώρο που θα πάνε, έτσι ώστε σιγά – σιγά να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η σχετική απόφαση».
 
Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε τη θέση για Οδικό Χάρτη και εκτός από την επιστολή που θα στείλουμε στον Υπουργό Εσωτερικών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα εγγράψει το θέμα για να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Όλα αυτά τα έχουμε αναφέρει στον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους τους Δημοτικού Συμβουλίου και εμείς θα τα τηρήσουμε, δεν είμαστε όπως οι άλλοι».
 
Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Λάρνακας χαρακτήρισε τη συνάντηση «πάρα πολύ εποικοδομητική» προσθέτοντας πως «ενημερώσαμε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για  τα μεγάλα προβλήματα για τα θέματα που απασχολούν την πόλη. Αναλύσαμε την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τη μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου, το λιμάνι, τη μαρίνα, το οδικό δίκτυο της πόλης και τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής».
 
Σημείωσε ακόμα  ότι «ζητήσαμε τη στήριξη και τη βοήθεια του ΑΚΕΛ σε αυτές τις διεκδικήσεις που θεωρούμε και δίκαιες αλλά και απαραίτητες έτσι ώστε η πόλη μας να οδεύσει στο μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και με μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες μας. Είναι γνωστή η διαχρονική σχέση του ΑΚΕΛ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως στυλοβάτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στην πόλη μας, το στίγμα που έχει αφήσει ως κόμμα στη πορεία της Λάρνακας».
 
Γι’αυτό το λόγο συνέχισε «θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη διαχρονική στήριξη, το ενδιαφέρον που έδειξε ο  Γενικός Γραμματέας αλλά γενικά το ΑΚΕΛ στα προβλήματα της Λάρνακας. Σήμερα ήταν μια συνέχεια αυτής της συνεργασίας αλλά και ένας προγραμματισμός για το πώς θα μας βοηθήσει το ΑΚΕΛ στα θέματα που αναφέρθηκαν».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy