ΑΚΕΛ: Η δήλωση Μπορτζού είναι ατυχής και επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κλίμα μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά

“Υπάρχει η σχετική σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ, την οποία υπενθυμίζει ο ίδιος ο Γ.Γ. και, συνεπώς, με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού αυτό το ζήτημα θα είναι λυμένο”

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΛ , με αφορμή τη πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μπορτζού ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Αυτούσια η ανακοίνωση
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικό δικαίωμα ερευνών και γεωτρήσεων στην ΑΟΖ για ανακάλυψη και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και αυτό αναγνωρίζεται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.  Τούτου λεχθέντος, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η απρόσκοπτη άσκηση αυτού του αναφαίρετου δικαιώματος διασφαλίζεται χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια μόνο με τη λύση του Κυπριακού.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μπαρίς Μπορτζού ότι η Τουρκία θα αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο είναι ατυχής και επιδεινώνει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά. Όπως ο ίδιος ο κ. Μπορτζού αναφέρει επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο είναι κοινός πλούτος. Υπάρχει η σχετική σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ, την οποία υπενθυμίζει ο ίδιος ο Γ.Γ. και, συνεπώς, με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού αυτό το ζήτημα θα είναι λυμένο.

Εκείνο που επιβάλλεται αυτή την ώρα δεν είναι οι αχρείαστες εντάσεις αλλά η επικέντρωση στην προσπάθεια για λύση. Ο Γ.Γ. και στις δύο τελευταίες του εκθέσεις δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσει ο Σταύρος Μαλάς γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση, απελευθέρωση και επανένωση και να αξιοποιήσουμε με απόλυτη ασφάλεια το φυσικό αέριο προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Τον ίδιο δρόμο ζητούμε και από την τουρκοκυπριακή πλευρά να ακολουθήσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy