GUE/NGL: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της ΚΔ

H Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΕΑ/ΒΠΑ), στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ, εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας:
 
Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε γεωτρύπανο ιταλικής εταιρίας φυσικού αερίου να εισέλθει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλεται ως κατάφωρη παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, καθώς και του συμβατικού και εθιμικού Δικαίου της Θάλασσας.
 
Την περασμένη Παρασκευή, ο τουρκικός στρατός παρεμπόδισε το ιταλικό Saipem 12000 -μια πλωτή εξέδρα από την εταιρεία ΕΝΙ- να κατευθυνθεί προς το τεμάχιο 3 της ΑΟΖ μέσα στα κυπριακά ύδατα.
 
Η ΕΕ προειδοποίησε έκτοτε την Τουρκία για «την ανάγκη να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο τους».
 
Εντούτοις, η Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας και να θέσουν τέρμα στην παράνομη δράση της που εξακολουθεί να υποδαυλίζει την ένταση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Η τελευταία παραβίαση της Τουρκίας επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της ΑΟΖ της είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος. 
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy