ΑΚΕΛ: Είναι φανερό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν έχει πειστεί για τον ΠτΔ

Συνέχιση της παρελκυστικής τακτικής από τον κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, θα οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες τον τόπο και τον λαό μας τονίζει σε ανακοίνωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Η ανακοίνωση:

Από το προσχέδιο της Έκθεσης Γκουτέρες, επιβεβαιώνεται ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, απεσταλμένος του θα ανιχνεύσει κατά πόσο ωρίμασαν ή όχι οι συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μπροστά σε αυτό το δεδομένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστω και τώρα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αντί τούτου, στην πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εμμένοντας στο γνωστό αφήγημα Αναστασιάδη τόσο για τα διαδραματισθέντα στο Κραν Μοντάνα όσο και για τη μετέπειτα στάση του. Αρκεί, όμως, μια απλή ανάγνωση της Έκθεσης για να διαπιστωθεί ότι ο Γ.Γ. εμμένει στη δική του ερμηνεία των γεγονότων, η οποία και συγκρούεται με το αφήγημα Αναστασιάδη.

Το κυριότερο στην έκθεση, είναι η θέση του Γ.Γ. ως προς το τι δέον γενέσθαι ώστε να μπορέσει να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Ειδικότερα, επαναλαμβάνει ότι αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση η συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που είχε μείνει, στη βάση του πλαισίου της 30ης Ιουνίου και η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας, που αν επιτευχθεί θα ανοίξει το δρόμο για συνολική διευθέτηση.

Είναι φανερό από την Έκθεση ότι ο Γ.Γ. δεν έχει πειστεί ότι ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να προχωρήσει με τον πιο πάνω τρόπο. Γι’ αυτό και ζητά από τους δύο ηγέτες να ανακτήσουν την αίσθηση του επείγοντος, να επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη και να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα πολιτικής βούλησης.

Αντί, λοιπόν, το προεδρικό να προσπαθεί να αποκρύψει τη διάσταση με τον Γ.Γ., τόσο για όσα έγιναν όσο και για το τι πρέπει να γίνει, οφείλει να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής βούλησης που ζητά ο κ. Γκουτέρες και να δηλώσει την ετοιμότητά του να προχωρήσει με τον τρόπο που αναφέρεται στην Έκθεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αν το πράξει, τότε ανοίγει ο δρόμος για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν, όμως, συνεχίσει την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί από το Κραν Μοντανά και μετέπειτα, ο Γ.Γ. δεν θα πειστεί να προχωρήσει και οι συνέπειες για τον τόπο και το λαό θα είναι τραγικές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy