ΑΚΕΛ: Εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης για περιστατικά όπου κρίνεται αναγκαίο

Στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο προχωρεί η Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Σύμφωνα με τον Πρ. της Επιτροπής, Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση έγιναν εισηγήσεις και παρατηρήσεις, προσθέτοντας ότι προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα, αν ληφθεί υπόψη η αναγκαιότητα εισαγωγής της καλλιέργειας της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό για ασθενείς σε συνδυασμό με τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρει στην Κύπρο.
Υπάρχουν, είπε, αυστηρές πρόνοιες και διατάξεις που διέπουν την καλλιέργεια και τη διάθεση και τίποτε δε θα είναι ανεξέλεγκτο, προσθέτοντας ότι σήμερα η εισαγωγή γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία, την ώρα που υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για την καλλιέργεια και παραγωγή στην Κύπρο.
Από τις εξηγήσεις από τους ειδικούς που βρέθηκαν στην επιτροπή, σημείωσε, απαντώνται οι φόβοι και οι επιφυλάξεις.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου επανέλαβε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του και την αρνητική του τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρώντας ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει την εισαγωγή των ναρκωτικών στην Κύπρο από την πίσω πόρτα και για προσπάθεια εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εκμετάλλευση των ασθενών.
Ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι καμία επιστημονική απόδειξη υπάρχει σύμφωνα με την οποία να καταδεικνύει ότι η ιατρική συμβάλλει στην θεραπεία των ασθενών, παρά της απλής ανακούφισης.
Ο κ. Γεωργίου επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι είναι θετικό στην εισαγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης για εκείνα τα περιστατικά ασθενών που κρίνεται αναγκαίο από γιατρό.
Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να εγκύψουν στα πραγματικά προβλήματα του λαού στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται κατεπείγον ετοιμασία οδικού χάρτη για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την προώθηση του ΓΕΣΥ.
Εξέφρασε την αγωνία και ανησυχία του ΑΚΕΛ γιατί δυστυχώς η σημερινή εικόνα της δημόσιας υγείας, όπως είπε, είναι στον πάτο, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το κίνημα οικολόγων υποστηρίζει σφόδρα την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν πρόνοιες που αντί να αφορούν το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών, αφορούν την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.
Οι οικολόγοι, είπε, με τροποποιήσεις θα προσπαθήσουν να το αλλάξουν ώστε να μη δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους να αποκομίζουν κέρδη σε βάρος των ασθενών.

Το κίνημα οικολόγων πραγματοποίησε ημερίδες με τη συμμετοχή γιατρών και καθηγητών πανεπιστημίου, του ογκολογικού και του ινστιτούτου νευρολογίας, όπου πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι εφαρμογές της ιατρικής κάνναβης είναι υποβοηθητική σε πολλές ασθένειες και αρκετές όπου η κάνναβη είναι θεραπευτική.
Εκ μέρους του κινήματος Αλληλεγγύη ο Βουλευτής Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει στην Κύπρο να σταματήσουν κάποιοι να βλέπουν το κάθε τι καινούργιο με καχυποψία.
Διερωτήθηκε γιατί δε απασχολεί το γεγονός ότι επτά στα δέκα ναρκοτεστ βγαίνουν θετικά και υπάρχει για ελεγχόμενες επενδύσεις στην ιατρική κάνναβη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy