ΑΚΕΛ: Καμία εφαρμογή περιβαλλοντικού δικαίου – Η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις

“Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει κρατικές υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης επιμελώς να αμελούν να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία όπως θα έπρεπε”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ.

Αυτούσια η ανακοίνωση
 
Οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην παραλία του Κόννου στην επαρχία Αμμοχώστου προκαλούν σωρεία ερωτημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν η επέμβαση στην περιοχή αποτελεί καθαρισμό της παραλίας και έγινε από την Τοπική Αρχή, δηλαδή τον Δήμο Αγίας Νάπας, μετά από σχετική άδεια που έλαβε από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τίθεται σοβαρό ζήτημα παράβασης των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς μία τέτοια επέμβαση δεν προβλέπεται από τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών Natura 2000, δεν συζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

Η παραλία Κόννος εμπίπτει εντός δύο περιοχών του Δικτύου Natura 2000, του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας για τους οικοτόπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα άγρια πτηνά, οι οποίες περιλαμβάνουν ολόκληρο το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Κάβο Γκρέκο.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει κρατικές υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης επιμελώς να αμελούν να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία όπως θα έπρεπε.
Ιδιαίτερα για την περιοχή του Κάβο Γκρέκο η οποία εντάσσεται σε προστατευόμενες περιοχές ΦΥΣΗ 2000,  όφειλαν τα αρμόδια τμήματα να συντονιστούν έτσι ώστε να  προβούν σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση αντί σε μεμονωμένες επεμβάσεις οι οποίες στο τέλος μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα.

Για ακόμη μια φορά το ΑΚΕΛ καταγγέλλει δημόσια μη εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου, και των νενομισμένων διαδικασιών. Αναμένουμε από τον κύριο Καδή, αρμόδιο υπουργό να παρέμβει, να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει τις παρανομίες που εκτυλίσσονται σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Το περιβαλλοντικό όραμα της κυβέρνησης εδώ και 5 χρόνια παραμένει στα χαρτιά. Όραμα τους από ότι φαίνεται δεν είναι ούτε η προστασία ούτε η αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά η εξυπηρέτηση όσων περισσότερων συμφερόντων γίνεται.

Παραλία της Λάρας
 
Μετά από τις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας, σειρά έχει πάρει η Λάρα. Τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις παράνομες λυόμενες κατασκευές στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας- Τοξεύτρας επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ οτιδήποτε έχει σχέση με την περιβαλλοντική προστασία.

Τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό αφού στην ίδια περιοχή έχει διανοικτεί παράνομος δρόμος. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πριν από 2 μήνες με  περηφάνεια ανακοίνωνε το διαχειριστικό σχέδιο του Κρατικού Δάσους του ΑΚΑΜΑ.

Εμείς προκαλούμε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις περιοχές που άφησε εκτός δασικού πάρκου αλλά και τους ιδιοκτήτες τους.

Δεν μας εκπλήσσει φυσικά τίποτα πλέον αφού στο βωμό του κέρδους είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy