ΑΚΕΛ: Να καταστούν δικαιούχοι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν υπέβαλαν την αίτηση τους

Σε δήλωση προέβη ο Ανδρέας Φακοντή, Βουλευτής του ΑΚΕΛ σχετικά με τη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που θα δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλοσυνταξιούχους που απώλεσαν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου να το ανακτήσουν.

Αυτούσια η δήλωση

Στην ολομέλεια για δεύτερη φορά πρόταση νόμου με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ που θα δίνει τη δυνατότητα σε χαμηλοσυνταξιούχους που απώλεσαν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου να το ανακτήσουν
                                                                                                                   
Ως ΑΚΕΛ είχαμε καταθέσει και παλαιότερα  σχετική πρόταση νόμου, για την δυνατότητα υποβολής αίτησης για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) σε πρόσωπο που είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν υπέβαλαν τη σχετική αίτηση εντός της προθεσμίας που ορίζεται στο βασικό νόμο.          

Πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι, κυρίως λόγω άγνοιας, δεν υπέβαλαν την αίτηση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία με αποτέλεσμα να απωλέσουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου (συμπληρωματική σύνταξη).

Με την απόρριψη της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ η αδικία σε βάρος χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων συνεχίστηκε. Η παράταση η οποία δόθηκε με την ψήφιση τροποποιητικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Το πρόβλημα παραμένει, αφού χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που απώλεσαν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου δυσπραγούν μη μπορώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Γι’ αυτό η Επιτροπή Εργασίας κατάθεσε πρόταση νόμου, για να δοθεί η δυνατότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση για παροχή ΕΕΕ και έτσι να ανακτήσουν το δικαίωμα τους σε Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου.

Στόχος του ΑΚΕΛ είναι να καταστούν δικαιούχοι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λόγω άγνοιας δεν υπέβαλαν την αίτηση τους και τα τελευταία χρόνια αδυνατούν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Γι΄ αυτό στην πρόταση περιλαμβάνονται οι ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες.

Θεωρούμε τεράστια αδικία να τιμωρούνται με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που πρόσφεραν τόσα πολλά σ΄ αυτό τον τόπο γι΄ αυτό και θα οδηγήσουμε εκ νέου την πρόταση νόμου στην ολομέλεια της Βουλής με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα πείσουμε για το δίκαιο αυτού του αιτήματος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy