ΑΚΕΛ: Να ψάξει αλλού πολιτεία και κοινωνία για ανηθικότητα και αισχρότητα

Σε γραπτή δήλωσή της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ  Σκέυη Κουκουμά καταδικάζει την ενέργεια της αστυνομίας να προβεί σε κατάσχεση έργων τέχνης της έκθεσης φωτογραφίας «Διόρθωση» της Ελληνίδας ακτιβίστριας Πάολας Ρεβενιώτη, καθώς και στην γραπτή κατηγορία του Προέδρου της Accept Κώστα Γαβριηλίδη για «δημοσίευση Αισχρών Θεμάτων” σε δημόσιο χώρο. Σημειώνουμε ότι για την πραγματοποίηση της έκθεσης είχε δοθεί άδεια από το Δήμο Λευκωσίας.

Σημειώνει ότι “είναι αξιοσημείωτος ο ζήλος που επέδειξε η αστυνομία για να ανταποκριθεί στο παράπονο δύο ατόμων που ενοχλήθηκαν από το περιεχόμενο της έκθεσης. Οι πολίτες της Κύπρου είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά αν επιδεικνύεται αντίστοιχος ζήλος και σπουδή από την αστυνομία, σε άλλα πιο σοβαρά ζητήματα”.

Είναι επικίνδυνη η λογική που επιτρέπει στο κράτος και στα όργανα του, να επεμβαίνουν στο περιεχόμενο της Τέχνης και να δικαιούνται να παρεμποδίζουν καλλιτεχνικά δρώμενα και δημιουργίες.

Πρέπει να απαντηθεί από την αστυνομία και τον πολιτικό της προϊστάμενο κατά πόσο το γυμνό ανθρώπινο σώμα, στα πλαίσια μιας έκθεσης τέχνης, ερμηνεύεται κατά τη νομοθεσία ως αισχρό θέαμα. Διότι αν υπάρχει τέτοια αντίληψη από το κράτος, τότε προφανώς κινδυνεύουν οι πίνακες ζωγραφικής και τα αγάλματα στα αρχαιολογικά μουσεία. Τέτοιες ερμηνείες και ευαισθησίες δεν υπάρχουν όταν η κοινωνία και τα ΜΜΕ πλημμυρίζονται από εικόνες, σεξιστικά μηνύματα και διαφημίσεις που πράγματι εκχυδαΐζουν και εμπορευματοποιούν το ανθρώπινο σώμα και κύρια το γυναικείο σώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ουδείς θίγεται και ενοχλείται.

Αλλού πρέπει να ψάξει η πολιτεία και η κοινωνία την ανηθικότητα και την αισχρότητα. Στη σωματεμπορία και την εξαναγκαστική πορνεία που ευδοκιμεί στον τόπο μας. Στη βία κατά των γυναικών που γίνεται ανεκτή μέσα στην κοινωνία. Στη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών. Στο ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία.

Το ΑΚΕΛ, καταλήγει η ανακοίνωση, προτίθεται να εγγράψει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το ζήτημα της αστυνομικής εφόδου στην συγκεκριμένη έκθεση.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy