ΑΚΕΛ: Όχι στην κατάργηση του θεσμού «Μεγάλα Μπαλέτα»

Ο θεσμός «Μεγάλα Μπαλέτα» εγκαθιδρύθηκε πριν πολλά χρόνια, επι δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη, αποδείχτηκε άκρως επιτυχής για την πόλη και οι εκδηλώσεις του συγκέντρωναν μεγάλο παγκύπριο ενδιαφέρον τονίζει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ

Αυτούσια η Ανακοίνωση:

Σε πρόσφατη συνεδρία το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά την δική μας απουσία – αποχωρήσαμε διαμαρτυρόμενοι για την κατ’ επανάληψη και αδικαιολόγητα καθυστερημένη έναρξη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου – πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση όπως υποκαταστήσει τον θεσμό των Μεγάλων Μπαλέτων, με μια διαφορετική εκδήλωση. Η έντονη διαφωνία μας επί του θέματος ήταν γνωστή, όμως δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη, όπως απορρίφθηκε και η εισήγηση μας για επανασυζήτηση του θέματος σε νέα συνεδρία με όλους παρόντες.

Ως εκ τούτου θεωρούμε υποχρέωση μας να καταθέσουμε δημόσια την άποψη μας.

Ο θεσμός «Μεγάλα Μπαλέτα» εγκαθιδρύθηκε πριν πολλά χρόνια, επι δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη, αποδείχτηκε άκρως επιτυχής για την πόλη και οι εκδηλώσεις του συγκέντρωναν μεγάλο παγκύπριο ενδιαφέρον.

Ο Δήμος δεν είχε καμιά οικονομική υποχρέωση παρά μόνο την παραχώρηση του Θεάτρου. Η ανάθεση εγίνετο μέσω ανοικτών προσφορών και ο επιτυχών προσφοροδότης είχε όλη την ευθύνη της διοργάνωσης. Ανελάμβανε ο ίδιος τη ζημιά – αν υπήρχε – και μοιραζόταν τα κέρδη – αν υπήρχαν – με τον Δήμο.

Στα πλαίσια του θεσμού ήλθαν στη Κύπρο ομάδες από τα πιο γνωστά θέατρα του κόσμου όπως Μπολσόϊ, Μαρίινσκι, Μπατσεβα, Εθνικό Μπαλέτο Μασσαλίας, Μορίς Μπεζιαρ, Εϊφμαν και άλλα.

Βασισμένοι στα μεγάλα ονόματα των ομάδων που συμμετείχαν στο θεσμό οι διοργανωτές είχαν την ευχέρεια να εξασφαλίζουν, με την στήριξη του Δήμου, σημαντικές χορηγίες από οικονομικούς οργανισμούς της πόλης μας αλλά και κρατικούς φορείς (ΚΟΤ, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, κ.α.) ώστε μαζί με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια εισόδου να καλύπτεται η απαιτούμενη δαπάνη.

Ο θεσμός, επέτρεπε να ενισχύουμε τις σχέσεις μας με αδελφοποιημένες πόλεις (Πετρούπολη, Μασσαλία, Χάιφα) ενώ σε όλες τις περιπτώσεις καθιστούσε την Λεμεσό κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ο θεσμός ακόμα εξυπηρετούσε τον σκοπό της προβολής και ανάδειξης της πόλης μας ως το κατ’ εξοχήν κέντρο χορού της Κύπρου, με παράδοση 100 χρόνων στον τομέα του σύγχρονου και κλασσικού χορού, προσφέροντας σε δεκάδες δασκάλες και μαθήτριες Σχολών Χορού την δυνατότητα, με χαμηλού κόστους εισιτήριο, να παρακολουθούν τις παραστάσεις.

Πέραν των πιο πάνω οι εκδηλώσεις αυτές προσθέτουν, στο τουριστικό μας προϊόν, παραστάσεις περιωπής για τους επισκέπτες της πόλης μας και ταυτόχρονα δίνουν την ίδια ευκαιρία στους συμπολίτες μας, κύπριους και ξένους να παρακολουθήσουν κάτι το ξεχωριστό. Λίγα χρόνια αργότερα, η Πάφος αξιοποιώντας το παράδειγμα της Λεμεσού εγκαθίδρυσε παρόμοιο θεσμό με αποκλειστικό αντικείμενο την Όπερα και την μετάκληση σχετικών ομάδων από το εξωτερικό.

Δεν βλέπουμε κανένα απολύτως λόγο να τερματίσουμε ή να υποκαταστήσουμε ένα καθ’ όλα επιτυχημένο θεσμό που, επαναλαμβάνουμε, δεν είχε κανένα κόστος για τον Δήμο και σημειώνουμε τις ακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις:

Θα έχουμε δυσκολία εξασφάλισης χορηγιών, αντίθετα ίσως χάσουμε κάποιους παραδοσιακούς χορηγούς μας.

Δεν θα υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από το κοινό όπως με το άκουσμα γνωστών ομάδων από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.

Ο Δήμος θα αναλάβει μόνος του το βάρος της οικονομικής στήριξης του νέου εγχειρήματος, της διοργάνωσης, της διαφήμισης, και των λοιπών εξόδων

Δεν θα εξυπηρετηθούν οι σχέσεις της Λεμεσού με άλλες πόλεις και άλλους καλλιτεχνικούς φορείς του εξωτερικού.

Η πρόταση που υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για μια άλλη διοργάνωση, μπορούσε να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και να δοκιμαστεί, ως μια άλλη πρόσθετη εκδήλωση και όχι σε αντιδιαστολή ή σε αντιπαράθεση με τον θεσμό των Μεγάλων Μπαλέτων.

Εάν ο προϋπολογισμός και η ιδέα μιας νέας παράστασης, κριθούν ικανοποιητικά και στα πλαίσια των πραγματικών δυνατοτήτων του Δήμου (οικονομικών και οργανωτικών) τότε εμείς εισηγούμαστε όπως αυτή η διοργάνωση γίνεται την χειμερινή ή εαρινή περίοδο και να αποτελεί συνδιοργάνωση μαζί με το Παττίχειο Θέατρο.

Διαφωνούμε όμως πλήρως με την κατάργηση του επί χρόνια δοκιμασμένου και επιτυχημένου θεσμού «Μεγάλα Μπαλέτα», με δύο παραστάσεις στο Δημοτικό Κηποθέατρο, με πολύ γνωστές ομάδες και χορευτές, που ήταν η κορωνίδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy