ΑΚΕΛ προς Κυβ.Εκπρόσωπο: Να ξαναδιαβάσει τα μισόλογα του Πρόεδρου

Να ξαναδιαβάσει τη Lifo προτρέπει το ΑΚΕΛ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έτσι ώστε να αντιληφθεί  για ποιο λόγο υπάρχει ανησυχία σχετικά με τα μισόλογα σε σχέση με τη λύση δύο κρατών.

Η ανακοίνωση:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει παρά να ξαναδιαβάσει το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Πρoέδρου της Δημοκρατίας στην ελλαδική ιστοσελίδα Lifo για να αντιληφθεί γιατί ανησυχούμε από τα μισόλογα και τις υπεκφυγές.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Μήπως, τελικά, ο χρόνος έχει δείξει ότι είναι πιο ωφέλιμο να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη αντί για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία;» η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι σαφώς αρνητική.

Και η απάντηση του Προέδρου δεν ήταν.

 

Nωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με μακροσκελή ανακοίνωση στην πρωϊνη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σχετικά με τα μισόλογα του Προεδρου: 

 

Εν όψει της εξαγγελλόμενης προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ανιχνεύσει και να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως ήταν από την πρώτη μέρα μετά τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και αναφερόμενοι σε σημερινή τοποθέτηση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, είναι καλά να επισημάνουμε τα εξής:

 

  1. Πράγματι, ο Γ.Γ. στην έκθεσή του αναφέρεται στην αποστολή “ενός ανώτερου αξιωματούχου των Η.Ε. για να έχει εις βάθος διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές”. Αυτό επιβεβαιώνει την πρόταση που έκανε από την αρχή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για επανέναρξη του διαλόγου.
  2. Ο κ. Γκουτέρες έχει δίκιο όταν διαπιστώνει με ανησυχία ότι από το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά πέρασε σχεδόν ένας χρόνος χωρίς διαπραγματεύσεις. Όλοι –και ανάμεσά τους και το ΑΚΕΛ- διαπιστώσαμε εδώ και καιρό ότι βασική αιτία ήταν η απροθυμία της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία. Το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξαρτά τόσο τη στάση της όσο και τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διαπραγμάτευση από τις εκάστοτε εξελίξεις στην Τουρκία, είτε πρόκειται για εκλογές είτε για δημοψηφίσματα κ.ο.κ. είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Δεν χρειάζεται βέβαια να διευκρινίσουμε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά σε καμία στιγμή δεν εξαρτούσε τη στάση και την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις από εκλογές σε άλλη χώρα.
  3. Στην Έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει την ανάγκη για “ισχυρότερη πολιτική δέσμευση, κουράγιο και αποφασιστικότητα”, προσθέτοντας ότι πρέπει να ανακτηθεί “η αίσθηση του επείγοντος” και να επιδειχθούν “ισχυρά και αναμφίβολα σημεία πολιτικής θέλησης”.  Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πρώτη μέρα μετά την επανεκλογή του, όταν μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του έγινε κατορθωτό να γίνει έστω εκείνη η πρώτη συνάντηση στη Λευκωσία, της 16ης Απριλίου 2018.
  4. Επειδή όμως προβάλλονται αμφισβητήσεις, θα επαναλάβουμε ότι:

    η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού. Η τουρκική κατοχή είναι παράνομη και δεν μπορεί να συνιστά κράτος. Εξάλλου, διαπραγματεύσεις γίνονται για να τερματισθεί η κατοχή. Άλλοι είναι εκείνοι που συζητούν για “δυο κράτη” και εκείνοι που καθημερινά προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν την κατοχή ως δήθεν κράτος –ακόμα και εκμεταλλευόμενοι τις διαπραγματεύσεις ή και τις όποιες προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος ή οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

  5. Ως προς το ποιοί είναι εκείνοι που επεξεργάζονται την ιδέα να εγκαταλείψουν τις παραμέτρους των Η.Ε. και κάνουν λόγο για “δυο κράτη”, υπάρχει σαφής αναφορά στην Έκθεση του Γ.Γ. Πρόκειται για την παράγραφο 8, την οποία υποθέτουμε ότι θα έχει επισημάνει και το Π.Γ. του ΑΚΕΛ.

  6. Η απάντηση στις αμφισβητήσεις για την πολιτική βούληση του Προέδρου για λύση είναι απλή και αδιάσειστη: εάν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα είχαμε τις πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος έφερε τη διαπραγμάτευση σε πολύ σημαντικές συγκλίσεις και έφτασε τόσο κοντά σε συμφωνία, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορούσε να επιτευχθεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των θέσεων που προέβαλε, εκτός του «Πλαισίου Γκουτέρες».
  7. Η συστηματική προσπάθεια του ΑΚΕΛ είτε να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν επιθυμεί τη διαπραγμάτευση είτε να παρεκτρέψει το κεντρικό ζητούμενο, για μια συμφωνία χωρίς κηδεμόνευση και παρεμβάσεις της Τουρκίας σε συζητήσεις σχετικά με …ημερομηνίες είτε και τώρα για να αμφισβητεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει μια συμφωνία στη βάση των όσων προνοούν οι Αποφάσεις των Η.Ε.:
  • δείχνει ότι και πάλι ξεχνούν ότι με δεδομένη την τουρκική στάση, αν δεν ήταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα υπήρχε καν Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, δεν θα υπήρχε η σημαντική πρόοδος την οποία καταγράφει στην Παράγραφο 22 της έκθεσης ο Γ.Γ. και δεν θα είχαμε φτάσει στον “σκληρό πυρήνα” του κυπριακού ζητήματος με σαφείς τοποθετήσεις των Η.Ε. για την ασφάλεια της Κύπρου και του κυπριακού λαού χωρίς έλεγχο της Τουρκίας,
  • δεν φαίνεται να βοηθά ούτε τη διαπραγμάτευση ούτε την αποτελεσματική προώθηση των ελληνοκυπριακών θέσεων για μια λύση με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της απελευθερωμένης Κύπρου, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβάσεις από την Τουρκία.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy