ΑΚΕΛ: Συνάντηση με Υπουργό Γεωργίας για τα χοιροστάσια της Κάτω Μονής

 

Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας αποτελούμενη από τον Επαρχιακό Γραμματέα, Χρίστο Χριστοφίδη, τον Οργανωτικό Γραμματέα Σταύρο Γερολατσιήτη, και τον Γραμματέα Υπαίθρου Παναγιώτη Παναγή είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο Κοινοτάρχης της Κάτω Μονής, Χαράλαμπος Ματσούκας και εκπρόσωποι του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Κατά τη συνάντηση τέθηκε ενώπιον του Υπουργού το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινότητα της Κάτω Μονής αφού σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από οικίες της κοινότητας βρίσκονται και λειτουργούν τρία χοιροστάσια. Μάλιστα τα χοιροστάσια βρίσκονται σε δύο πλευρές του χωριού.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα η κοινότητα να υποφέρει από αφόρητη δυσοσμία, να προκύπτουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία των κατοίκων και να εμποδίζεται η ανάπτυξη της κοινότητας. Εδώ και πολλά χρόνια παρατηρείται μια στασιμότητα στο θέμα αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει την αναγκαία βούληση για αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Κοινοτάρχης, Χαράλαμπος Ματσούκας, παρουσίασε το πρόβλημα και ταυτόχρονα ζήτησε όπως το συντομότερο δυνατό υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των χοιροτρόφων για μετακίνηση των μονάδων σε χώρο που δεν θα επηρεάζει καμιά κοινότητα. Τόνισε επίσης ότι αυτό το πρόβλημα χρονίζει δημιουργώντας απόγνωση και αγανάκτηση στο σύνολο των κατοίκων της κοινότητας. Ο σύμβουλος της κοινότητας, Μιχάλης Λοϊζίδης, αφού εξέθεσε τεκμηριωμένα τους κινδύνους για τους κατοίκους της κοινότητας προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση αντιβαίνει κανονισμούς της Ε.Ε. και αν η κοινότητα ή κάτοικοι της κοινότητας προσφύγουν στο δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τότε το κυπριακό κράτος και η κυβέρνηση θα βρεθούν μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής είπε ότι το Υπουργείο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μαζί με ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση των χοιροτροφικών μονάδων.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τη βούληση και τη καλή θέληση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναμένουμε βέβαια σύντομα να δούμε την ολοκληρωμένη θέση της Κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος και από τις πράξεις θα κρίνουμε.

Εκφράζουμε, τέλος, τη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς τους κατοίκους της κοινότητας Κάτω Μονής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy