ΑΚΕΛ: Τελικά, το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη, δεν το υιοθετεί κανένας διεθνώς

  • Οι δύο ηγέτες να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες αλλιώς, θα είναι υπόλογοι προς τις επόμενες γενιές
  • Τελικά, το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη σε σχέση με την αποτυχία του Κραν Μοντανά, δεν το υιοθετεί κανένας στη διεθνή πολιτική κονίστρα.

Έκκληση προς τους δύο ηγέτες να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να σπρώξουν τα πράγματα προς τη λύση του Κυπριακού, καλεί σε σημερινές δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Αυτούσιες οι δηλώσεις: 

Με τη δήλωση του εκπροσώπου του, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει πεισθεί ότι οι δύο πλευρές διαθέτουν την πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη γραμμή που ο ίδιος έχει χαράξει. Τι έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ: «Οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ είναι πάντοτε διαθέσιμες κι όπως σε κάθε πολιτικό θέμα που είναι άλυτο, χρειάζεται η βούληση και των δύο μερών για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο ΓΓ επιμένει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τον πείσουν ότι διαθέτουν την πολιτική βούληση και όχι να αφήνουν στον ίδιο την πρωτοβουλία. Είναι προφανές ότι το δείπνο δεν απέδωσε ένα βήμα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως καθορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεση που εξέδωσε μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά. Κι αυτό που καθορίζει ο ΓΓ είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας το υλικό που συσσωρεύτηκε στις διαπραγματεύσεις (δηλαδή, τις συγκλίσεις, το πλαίσιο Γκουτιέρες και τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση των έξι θεμάτων σε δύο τραπέζια).

Όταν τίθενται όροι και προϋποθέσεις είναι φανερό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία. Μπορεί μ’ αυτό κάποιοι να βολεύονται. Κάθε λογικός άνθρωπος όμως κατανοεί ότι τα αδιέξοδα στο Κυπριακό ενισχύουν και τροφοδοτούν τη διχοτόμηση, η οποία εμπερικλείει τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Οι δηλώσεις Μογκερίνι

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα αδιέξοδα για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αυτό καταφέρνει να το κάνει, ειδικά όταν είναι απονοεχοποιημένη και κανένας δεν την εγκαλεί για την αδιαλλαξία της.

Δυστυχώς, από το Κραν Μοντανά η Τουρκία όχι μόνο έφυγε αποενοχοποιημένη, αλλά επαινείται για τη στάση της. Αυτό έκανε χθες η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Μογκερίνι η οποία ήταν παρούσα στο κρίσιμο δείπνο, και πίστωσε κι αυτή την Τουρκία, μετά από το ΓΓ του ΟΗΕ, «με σκληρή δουλειά για εξεύρεση λύσης».
Τελικά, το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη σε σχέση με την αποτυχία του Κραν Μοντανά, δεν το υιοθετεί κανένας στη διεθνή πολιτική κονίστρα.
Επαναλαμβάνουμε ξανά την έκκλησή μας προς τους δύο ηγέτες να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να σπρώξουν τα πράγματα προς τη λύση του Κυπριακού. Αλλιώς, θα είναι υπόλογοι προς τις επόμενες γενιές, που θα ζουν κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της κατοχής, της διαίρεσης και της παρουσίας των χιλιάδων κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy