ΑΚΕΛ: Τιμή και σεβασμός στους αγωνιστές της αντιχουντικής πάλης σε Ελλάδα και Κύπρο

“Η Χούντα των Αθηνών επέβαλε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς, με φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες, στρατοδικεία, δίωξη του συνδικαλισμού, λογοκρισία του Τύπου και της Τέχνης, προώθηση του χαφιεδισμού σε συνδυασμό με γενικευμένη διαφθορά και μια οικονομική πολιτική προκλητικών «διευκολύνσεων» στο εγχώριο και το αμερικανικό μεγάλο κεφάλαιο”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ με αφορμή την επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.

Αυτούσια η ανακοίνωση

H επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967 στην Ελλάδα αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού και του κυπριακού λαού. Με την ευκαιρία της επετείου το ΑΚΕΛ αποτίνει σεβασμό και τιμή σε όλους τους αγωνιστές της αντιχουντικής πάλης στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
 
Η Χούντα των Αθηνών επέβαλε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς, με φυλακίσεις, βασανισμούς, εξορίες, στρατοδικεία, δίωξη του συνδικαλισμού, λογοκρισία του Τύπου και της Τέχνης, προώθηση του χαφιεδισμού σε συνδυασμό με γενικευμένη διαφθορά και μια οικονομική πολιτική προκλητικών «διευκολύνσεων» στο εγχώριο και το αμερικανικό μεγάλο κεφάλαιο. Ας υπενθυμιστεί επίσης, ότι κάτω από το σύνθημα των «ελληνοχριστιανικών ιδεωδών» και το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», η Χούντα προέβαινε σε συστηματική αντικομμουνιστική και σοβινιστική προπαγάνδα την ώρα βέβαια που η χώρα τελούσε σε καθεστώς υποτέλειας στις ΗΠΑ και την ώρα που οι χουντικοί διαπραγματεύονταν με την Τουρκία το ξεπούλημα της Κύπρου.
 
Είναι γνωστό άλλωστε -όπως είχε προειδοποιήσει το ΑΚΕΛ τις ίδιες μέρες του χουντικού πραξικοπήματος- ότι στη δικτατορία είχε ανατεθεί από τα αφεντικά της η προώθηση της ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου μέσα από την υπονόμευση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και την υπόσκαψη της κυβέρνησης Μακαρίου που αντιστεκόταν στα σχέδια διαμελισμού του νησιού μας. Η οργάνωση και εκτέλεση του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 από τη Χούντα, σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’, ήταν η συνειδητή συνέργεια της στο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου που ολοκληρώθηκε βέβαια με την εισβολή και κατοχή της Τουρκίας.
 
Η χούντα και οι χουντικοί δεν ήταν ούτε «άφρονες», ούτε «ξεγελάστηκαν» από κανένα. Ήταν συνειδητοί εχθροί της Κύπρου και του λαού της. Και ως τέτοιοι θα είναι για πάντα γραμμένοι στην Ιστορία και στη λαϊκή συνείδηση.
 
Το έγκλημα που διέπραξε η Χούντα σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί να ξεχαστεί ή να παραγραφεί. Μπορεί όμως να ανατραπεί. Με την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Με την οριστική απομόνωση των νεοφασιστών υμνητών της, του εθνικισμού-σοβινισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy