ΑΚΕΛ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε γενικά και αόριστα τις ενέργειες της Τουρκίας

To ΑΚΕΛ χαιρετίζει το οτι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ενώ την ιδια στιγμή εξεφρασε τους προβληματισμούς του γιατί  επέλεξε να καταδικάσει γενικά και αόριστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο,

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζει αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

 

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Επίσης, επαναλαμβάνει τα Συμπεράσματα του Οκτώβρη του 2014 και τη Δήλωση του Σεπτέμβρη του 2005, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτά τα ζητήματα. Όλα αυτά συνιστούν θετικά στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, όμως, μας προβληματίζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε να καταδικάσει γενικά και αόριστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι η πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας συντελέστηκε εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε οριοθετημένη περιοχή και αδειοδοτημένο οικόπεδο. Σε ένα τμήμα μάλιστα της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά που η Τουρκία διεκδικεί παράνομα για λογαριασμό της.

 

Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι ενώ επαναλαμβάνονται οι αναφορές προηγούμενων Συμπερασμάτων για ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με προηγούμενες αναφορές για την αναγκαιότητα προόδου στο Κυπριακό και έμπρακτης στήριξης των διαπραγματεύσεων από την Τουρκία.

Σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από διαπραγματευτικό κενό και συνακόλουθη εξασθένιση της προοπτικής λύσης του πολιτικού μας προβλήματος, που αν επιτευχθεί θα επιλύσει και τα ζητήματα του φυσικού αερίου, η απουσία της όποιας αναφοράς στο Κυπριακό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται απαρατήρητη. Σε σχέση με αυτό εγείρει εύλογα ερωτήματα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στα συμπεράσματα πήραμε όλα όσα ζητήσαμε.»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy