ΑΚΕΛ: Τώρα θυμήθηκε το τερματικό υγροποίησης ο ΔΗΣΥ;

Η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο υπήρξε κεντρικό στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού που είχε παραδώσει η απερχόμενη στην παρούσα κυβέρνηση, υπενθυμίζει το ΑΚΕΛ, με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υποστήριξε ότι το στρατηγικό πλεονέκτημα της Κύπρου θα ήταν το τερματικό LNG.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Στεφάνου αναφέρει πως όταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αναλάμβανε πριν από τέσσερα χρόνια, είχε παραλάβει ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό, κεντρικό στοιχείο του οποίου ήταν η δημιουργία του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

«Είχε παραλάβει ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για το έργο τόσο από γειτονικά κράτη, όπως το Ισραήλ, καθώς επίσης από τράπεζες για χρηματοδότηση και από συμβουλευτικούς οίκους για μελέτες τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου», προσθέτει.

«Είχε παραλάβει δομές και μια κρατική εταιρεία στελεχωμένη από καταξιωμένους επιστήμονες στο χώρο της δημιουργίας υποδομών Φυσικού Αερίου, έτοιμη να προσλάβει συμβούλους για την προώθηση του έργου της δημιουργίας τερματικού», διευκρινίζει.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι αντί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ να εκμεταλλευτεί αυτά τα δεδομένα, ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς, ξήλωσε την κρατική εταιρεία, εκδίωξε τους επιστήμονες, σταμάτησε τις συζητήσεις με τα γειτονικά κράτη και οδήγησε στην υποβάθμιση του ενδιαφέροντος για το έργο.

«Οδηγηθήκαμε έτσι σε μια περίοδο αδράνειας και καθυστερήσεων, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι αυτοσχεδιασμοί και οι περιπλανήσεις», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το κοίτασμα «Αφροδίτη» για το οποίο, πέντε χρόνια μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπτυξη του κοιτάσματος», συνεχίζει.

«Δυστυχώς, η πολιτική της αδράνειας και των αυτοσχεδιασμών αποτελεί κανόνα στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα ενεργειακά ζητήματα του τόπου. Περιπλανιέται μεταξύ διαφόρων επιλογών για εισαγωγή ΦΑ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όλες οι προσπάθειες που έκανε έχουν ναυαγήσει ενώ πρόσφατα άφησαν τη ΔΕΦΑ ακέφαλη, χωρίς καμία καθοδήγηση και χωρίς στήριξη», υπενθυμίζει.

«Στα ζητήματα των ΑΠΕ ακολουθεί την ίδια και χειρότερη τακτική. Στα χρόνια διακυβέρνησής της δεν έχει κάνει καμία επικαιροποίηση του Εθνικού σχεδίου δράσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μην υλοποιήσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις. Αυτό θα συνεπάγεται τεράστια πρόστιμα τα οποία δεν είναι σίγουρο αν η κυπριακή οικονομία θα μπορεί να αντέξει», τονίζει.

«Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν μια κυβέρνηση που παραπαίει χωρίς στρατηγική και χωρίς σχεδιασμό. Εκτός από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει κανένα έργο και δεν έχει καμία ολοκληρωμένη πρόταση στα ενεργειακά μας ζητήματα», καταλήγει.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.