Ακιντζί: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το άνοιγμα του Βαρωσιού

«Εάν θα υπάρξει λύση θα γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος σε αυτό. Εάν δεν υπάρξει (λύση) θα συνεχίσουμε έτσι», ανέφερε επίσης ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές προειδοποιήσεις για την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» και πρέπει να εξευρεθούν πόροι και τρόποι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της. Ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να χειριστεί η νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Ακιντζί, είναι η «επιτροπή». Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι σήμερα η απόφαση αυτή μπορεί να μην είναι τόσο κακή, «αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια χειρότερη. Θέλω να προειδοποιήσω γι’ αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρωτογενές δίκαιο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στο θέμα αυτό οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει, έχουν διαφορετικές θέσεις, και πως η τ/κ πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει τα αιτήματά της επί του θέματος.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει λύση, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: «Μακάρι. Εμείς ως τ/κ πλευρά αυτό θέλουμε, αυτό επιθυμούμε αλλά με το να λέμε ας γίνει δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Γι’ αυτό ας δούμε το σκηνικό που θα προκύψει τους πρώτους μήνες του 2018. Ας συναντηθούμε με τον Γκουτέρες. Ας δούμε εάν θα προκύψει νέος Ε/κ ηγέτης ή θα συνεχίσουμε με τον ίδιο. Να αξιολογήσουμε εάν αυτά που λένε τώρα προεκλογικά και τί θα πουν μετά, να δούμε τα γεγονότα. Δεν είναι σωστό από τώρα να πει κάποιος ότι όλα είναι μαύρα ή όλα είναι καλά και το 2018 θα είναι η χρονιά της λύσης. Εξάλλου, εάν προσέξατε, εγώ από τον Σεπτέμβριο του 2016 μιλώ πολύ συγκρατημένα».

Για το τί θα γίνει σε περίπτωση μη λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος έχει δώσει το σύνθημα ότι πρέπει να είναι ρεαλιστές και να γνωρίζουν το λογικό και το εφικτό, ενώ σε άλλη ερώτηση για επιθέσεις εναντίον Τ/κ στο «νότο» ανέφερε ότι ενόσω οι ένοχοι δεν τιμωρούνται αυτό ενθαρρύνει στο να επαναλαμβάνονται τέτοιες ενέργειες. Ανέφερε επίσης ότι εάν κάποιος θέλει να προσφύγει στο ΕΔΑΔ γιατί δέχθηκε τέτοιου είδους επιθέσεις, η «προεδρία» του είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους στήριξη.

Ο κ. Ακιντζί ρωτήθηκε και για το θέμα των Βαρωσίων και είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Υπενθύμισε ότι η τ/κ πλευρά έχει προτείνει το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ με το παράλληλο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, αλλά δεν έγινε τίποτα από τα δύο επειδή κυριάρχησε η σκέψη (στους Ε/κ) ότι τυχόν άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου θα σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη «βόρεια» πλευρά στη Δερύνεια έχει γίνει η ασφαλτόστρωση του δρόμου και για το τμήμα στη νεκρή ζώνη έχουν προκηρυχθεί προσφορές, ωστόσο μένουν να γίνουν κάποιες περιφράξεις και να τοποθετηθούν τα κουβούκλια των «αστυνομικών». Στο Απλίκι, συνέχισε, επειδή το έδαφος στην ε/κ πλευρά είναι ορεινό θα χρειαστεί χρόνος. «Δεν υπάρχει λόγος για να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy