Ακιντζί: Ελπίζω η πρόταση να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου

Η πρόταση της Ε/κ πλευρά μπορεί να ονομάζεται ‘νέα’ αλλά δεν περιέχει σημαντικά ανοίγματα, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έπειτα από το τέλος της αποψινής συνάντησης στο Κραν Μοντάνα κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε νέα πρόταση στο τραπέζι. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η πρώτη τους αντίδραση είναι ότι δεν περιέχει προσεγγίσεις που να οδηγούν σε αποτέλεσμα ωστόσο είπε ότι άρχισε μια κινητικότητα τώρα με τον ερχομό του ΓΓ του ΟΗΕ αύριο και αυτό είναι καλό. Ευχήθηκε η πρόταση να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου και αύριο να αναπτυχθούν στοιχεία που να βελτιώσουν το περιεχόμενό της. Όπως είπε ο στόχος δεν είναι το παιχνίδι με την κερκίδα , ωστόσο είπε ότι θα την μελετήσουν λεπτομερώς. Πάντως στη συνέχεια στα αγγλικά είπε ότι έγινε για τα μάτια του κόσμου η πρόταση. Εξέφρασε επίσης λύπη για τη διαρροή στον τύπο του εγγράφου πριν ακόμη το πάρουν οι ίδιοι στο τραπέζι των διαπραγματύσεων.
Συγκεκριμένα, ο Τ/Κ ηγέτης αναχωρώντας από τη διάσκεψη ρώτησε τους δημοσιογράφους στα τουρκικά: “Πώς είσαστε;” και η απάντηση που πήρε ήταν: ‘Είμαστε κουρασμένοι”. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “¨Ειμαστε κι εμείς κουρασμένοι”.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι “αυριο είναι μια σημαντική μέρα όπως γνωρίζετε, έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ για δεύτερη φορά, εμείς ειμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Είχε καταθέσει ένα πλαίσιο όταν είχε έρθει την πρώτη φορά. Ελπίζω να συνεχιστεί η εντατική εργασία πάνω σε αυτό το πλαίσιο αύριο. Έτσι φαίνεται. Θα υπάρξουν διμερείς επαφές, πενταμερείς επαφές. Θα υπάρξουν και ξεχωριστές συναντήσεις. Επομένως αύριο μας περιμένει μια μέρα που θα είναι πολύ γεμάτη και εποικοδομητική, όπως ελπίζουμε. Για όλη την Κύπρο, τους Τ/Κ, τους Ε/Κ και εκείνους που ζουν στην Κύπρο ελπίζουμε ότι η αυριανή μέρα θα είναι εποικοδομητική”.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα πρόταση της Ε/κ πλευράς, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “το όνομά της λέγεται ‘νεα’ αλλά το περιεχόμενο αποτελείται από απόψεις οι οποιες δεν περιέχουν σημαντικά ανοίγματα. Αναγνώστηκε μετά δόθηκε,θα την μελετήσουμε λεπτομερώς. Η πρώτη μας αντίδραση από αυτά που διαβάσαμε και καταλάβαμε, δεν χρειάζεται να το κρύβουμε, δυστυχώς δεν περιέχει προσεγγίσεις που θα μας οδηγήσουν σε αποτέλεσμα.

Μακάρι να περιείχε και να μπορούσα να σας μιλήσω διαφορετικά. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Τώρα ο ΓΓ του ΟΗΕ έρχεται αύριο γι αυτό άρχισε μια κινητικότητα. Αυτό είναι καλό. Αλλά μακάρι αυτό να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου. Η ευχή μας είναι αύριο να αναπτυχθούν βοηθητικά για τη λύση στοιχεία βελτιώνοντας το περιεχόμενό του. Αντιλαμβανόμαστε ότι και η Ελλάδα θα φέρει μια παρόμοια άποψη. Άλλωστε η Τουρκία έκανε μια σειρά από ανοίγματα. Οι δικές μας απόψεις ήταν πάντα εποικοδομητικές, αυτό το ξέρετε. Και θα συνεχίσει να είναι έτσι με τον ίδιο τρόπο. Ο στόχος δεν είναι τα μάτια του κόσμου, δεν είναι το παιχνίδι με την κερδίδα, πρέπει να είναι η επικέντρωση στο αποτέλσμα γύρω από το τραπέζι”.
Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης ότι θέλει να εκφράσει τη λύπη του. “Εσείς γνωρίζετε ότι είμαστε στην όγδοη μέρα εδώ και η Τ/κ πλευρά δεν έχει διαρρεύσεις κανένα εμπιστευτικό έγγραφο. Αλλά οι προτάσεις που διαβάστηκαν πριν από λίγο μέσα βγήκαν στον τύπο πριν εμείς δούμε τις προτάσεις. Μάλιστα είδαμε και την μετάφρασή τους στα τούρκικα. Αυτά δεν έπρεπε να γίνουν”.
Στα αγγλικά ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ελπίζει πως αύριο με την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία, αυτός είναι ο λόγος που έρχεται και ελπίζουμε ότι αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει θα αναπτυχθεί αύριο και θα μας βοηθήσει να βρούμε μια περιεκτική λύση. Για την προταση λυπούμε να πω ότι έχει γίνει για τα μάτια του κόσμου, για να κερδιθούν πόντοι από τον κόσμο”.
Σε ερώτηση αν θα κάνει και εκείνος βήμα έπειτα από το πρώτο βήμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ανέφερε ότι έχει ήδη κάνει μερικά βήματα ήδη, όχι το πρώτο βήμα αλλά, πρόσθεσε, “είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αγαπητοί φίλοι.”Χρειαζόμαστε αμοιβαία βήματα και αύριο είναι η ώρα γι αυτά με τη βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ και χωρίς να παραδιδόμαστε στο blame game πρέπει να εργαστούμε σοβαρά. Αυριο πρέπει να είναι μέρα απόφασης για την Κύπρο. Και ως ο Τ/Κ ηγέτης θα κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας.
Σε ερώτηση πότε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το Κραν Μοντάνα, ο Τ/Κ ηγέτης είπε αστειευόμενος ότι του άρεσε πολύ το μέρος και δεν σκοπευει να φύγει αμέσως. Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να παραμείνουν μερικές ακόμη μέρες, δεν γνωρίζει επειδή δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Άννα Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy