Ακιντζί: Οι νέες γενιές να μοιραστούν την ειρήνη και την ευμάρεια

Με τη συμμετοχή χιλιάδων “Η απάντηση την πλατεία”, που ήταν και ο τίτλος της συγκέντρωσης, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η κύρια προεκλογική εκδήλωση του Μουσταφά Ακιντζί στην πλατεία Ινονού, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αυτή η δουλειά τέλειωσε εδώ, είναι ο κύριος τίτλος της Αφρίκα που προβάλλει τον υποψήφιο “πρόεδρο” εδώ και καιρό, ενώ και οι άλλες εφημερίδες δημοσιεύουν φωτογραφίες από την κατάμεστη πλατεία στην οποία ο Ακιντζί προσήλθε λίγο μετά τις 8 το βράδυ και αφού προηγήθηκε μίνι συναυλία με γκρουπ και γνωστούς Τ/κ καλλιτέχνες. Το πλήθος φώναζε συνθήματα “Απάντηση Ακιντζί”, “Για τη λύση, για την ειρήνη, για την ελευθερία, Ακιντζί”, “Απάντηση για τη δημοκρατία Ακιντζί”, “Απέναντι στο στάτους κβο Ακιντζί”, “Για ωραιότερες μέρες Ακιντζί”, το τελευταίο είναι και παράφραση του τίτλου του τραγουδιού – σήματος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Θα είμαστε αντίπαλοι και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των “εκλογών”, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο πρώτος υποψήφιος που ανακοίνωσε το πολιτικό του όραμα για πολιτική επικεντρωμένη στην επίλυση του Κυπριακού, ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα, αξιοπρεπείς σχέσεις με την Τουρκία, για έναν ανεξάρτητο, ουδέτερο “πρόεδρο”.

Κάποιοι, είπε, προσπάθησαν να τον αμαυρώσουν λέγοντας πως πριν καθίσει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) έδωσε τα Βαρώσια και τόνισε ότι ο ίδιος θέλει το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου ως πακέτο με το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου και τις απευθείας πτήσεις από το Ερτζιάν. “Αυτοί λένε `ας υπάρχουν τα Βαρώσια και ας είναι εκεί τα φίδια και τα ποντίκα`, αλλά εμείς δεν είμαστε αυτής της άποψης”.

Ούτε ενδοτικός, ούτε συγκρουσιακός θα είναι, πρόσθεσε, με την Τουρκία, όπως του έχουν προσάψει. Ένας ηγέτης που θέλει ειρήνη με το “νότο” και εσωτερικά στην κοινότητα, γιατί να θέλει να συγκρουσθεί με την Τουρκία, διερωτήθηκε, λέγοντας πως θέλει προσέγγιση (με την Τουρκία) αλλά με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα του καθενός, στήριξη των θεσμών των Τ/κ και να μην ξαναζήσουν ό,τι έγινε με τις “τ/κ αερογραμμές” και τον “δήμο” Λευκωσίας.

Τον κατηγόρησαν, συνέχισε, ότι χάθηκε από την πολιτική ζωή για να απαντήσει ότι έγραψε ένα βιβλίο 500 σελίδων. Τον κατηγόρησαν, είπε, ότι έφυγε στο εξωτερικό για να απαντήσει ότι έχει κόρη και δύο εγγόνια που ζουν στην Αμερική και γι` αυτό από καιρού εις καιρόν πήγαινε εκεί για να τους δει. Απέρριψε επίσης τους ψιθύρους ότι συνεργάζεται με τον Έρογλου και είναι αυτός που του χρηματοδοτεί την εκστρατεία, λέγοντας ότι θα εξηγήσει μετά το τέλος της προεκλογικής που ξόδεψε το κάθε κουρούς (υποδιαίρεση της ΤΛ).
Χαρακτήρισε το Κυπριακό ως το κύριο θέμα λέγοντας πως το φυσικό αέριο και οι οικονομικές δυσκολίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό. “Περισσότερο από αυτό όμως (η τ/κ κοινότητα) να ζήσει ως ισότιμη κοινότητα σε αυτή τη χώρα κάτω από μια ομόσπονδη δομή με δίκαιο διαμοιρασμό. Το φυσικό αέριο είναι ευκαιρία. Οι προηγούμενοι από εμάς μοιράστηκαν λίμνες αίματος, βάσανα. Ωστόσο, οι νέες γενιές ας μοιραστούν την ειρήνη και τα αγαθά της ευμάρειας αυτού του νησιού. Εμείς αυτό θέλουμε. Θα συνεχίσουν την προσπάθεια στο Κυπριανό, σίγουρα θα στηρίξουμε τα ΜΟΕ, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Γι` αυτό το λόγο θα αγωνιστούμε για την ανεργία, την αδικία, για να ξεπεράσουμε το να γίνονται προεκλογικά προσλήψεις για μια νόμιμη κοινωνική δικαιοσύνη”.
Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε εσωτερικά ζητήματα της τ/κ κοινότητας, για να επισημάνει ότι θα είναι ουδέτερος ως “πρόεδρος”, με κοινωνική ευαισθησία σε θέματα όπως τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, αλλά να παίρνει θέση σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τη σεξουαλικότητα, τα δικαιώματα των ζώων. Η αλλαγή, είπε, δεν είναι θέμα φύλου ή ηλικίας αλλά βασίζεται στις ιδέες.
Το έμβλημά του, είπε, είναι η ελιά, το σύμβολο της ειρήνης και της καρποφορίας. Το σύμβολο του νησιού και της Μεσογείου, συνέχισε, και “το σύμβουλο της ύπαρξής μας σε αυτό το νησί, της ρίζας μας, των όσων θα ζήσουμε και θα ζωντανέψουμε και ότι θα ζήσουμε μαζί ωραιότερες ημέρες”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy