Ακιντζί: Οι Τ/κ δεν θέλουν δύο πράγματα, να γίνουν μειονότητα ή 82ος νομός της Τουρκίας

Δύο πράγματα δεν θέλουν οι Τ/κ, να γίνουν μειονότητα ή ο 82ος νομός της Τουρκίας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας «θα ζήσουμε είτε ισάξια κάτω από την ίδια δομή είτε κάτω από δύο χωριστές δομές».
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε σε συνάντηση με εκπροσώπους τ/κ οργανώσεων στο Λονδίνο, η οποία πραγματοποιήθηκε στη συνοικία Wood Green όπου διαμένουν οι περισσότεροι Τ/κ που ζουν στην βρετανική πρωτεύουσα. Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό σήμερα είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι ήταν το 2004. Τότε, είπε, οι Τ/κ είπαν κατά 65% ναι και οι Ε/κ κατά 75% όχι. «Είναι αντικείμενο συζήτησης εάν σε μας σήμερα η ψήφος του ναι είναι ακόμα 65%. Το λέμε με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ γι’ αυτό».
 
Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ειλικρινής όσον αφορά τον στόχο της λύσης, υποστήριξε ότι επειδή η τ/κ πλευρά πίεσε συζητήθηκαν τα θέματα εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις και έγινε για πρώτη φορά μια πενταμερής σύνοδο για το Κυπριακό.
 
Ο βασικός στόχος της ε/κ πλευράς, συνέχισε, ήταν να κόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. «Αυτό δεν είναι δυνατόν. Το εξηγήσαμε. Και άλλοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν». Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία από τα πάντα από την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι ωστόσο «εφικτό να υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου σε ένα λογικό επίπεδο. Κι εμείς αυτό προτείναμε. Το είδαν όλοι όσοι ήταν στο τραπέζι αυτό. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία συμπεριφέρθηκε λογικά, ρεαλιστικά. Ωστόσο η μαξιμαλιστική προσέγγιση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ δεν έδωσε ευκαιρία σε μια συμφωνία».
 
Κατά τον Τ/κ ηγέτη, ούτε η ΕΕ, ούτε τα ΗΕ, ούτε η Βρετανία κατηγόρησαν την «ΤΔΒΚ» – όπως είπε – για το ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. «Ήταν ξεκάθαρο ποιος εμπόδισε την λύση. Αλλά στις εκθέσεις που βγήκαν μετά αυτή η πραγματικότητα δεν καταγράφηκε». Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι ο διαμοιρασμός της ευθύνης εξίσου, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι αδικία για την τ/κ πλευρά.
 
Όλοι σήμερα συζητούν τι θα γίνει στο μέλλον και αυτό – ανέφερε – συζήτησε ο ίδιος στη συνάντηση που είχε χθες με τους Βρετανούς Βουλευτές. «Υπήρξαν ερωτήσεις όπως ‘μπορείτε να πείτε κάτι ελπιδοφόρο κ. Ακιντζί; Τους είπα και εγώ ότι υπάρχει μια πολύ ωραία παροιμία, ‘η ελπίδα πεθαίνει τελευταία’. Αλλά για να μην πεθάνει πρέπει και ο άνθρωπος να κάνει κάτι. Πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι του αναλογεί».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά για τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ, λόγω του ότι από το 1963 οι Ε/κ διοικούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Αυτό είναι το ένα μέρος της σημερινής εικόνας κατά τον Τ/κ ηγέτη αφού και στην «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, δημιουργήθηκε ένα στάτους κβο με έννοια να μην χαθεί το έδαφος που απέκτησαν μετά το 1974. Ο ίδιος, είπε ο κ. Ακιντζί, με πολιτικό ρίσκο έκανε κάποια βήματα στο εδαφικό και αποδέχθηκε το 29,2%.
 
Οι διαπραγματεύσεις από τούδε και στο εξής πρέπει να επικεντρώνονται σε ένα αποτέλεσμα, να έχουν περιορισμένο χρόνο και να είναι υπό την μορφή πακέτου δήλωσε ο Ακιντζί στους απόδημους Τ/κ προσθέτοντας ότι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκούν χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι παράμετροι των ΗΕ έχουν πεθάνει και τις πετάμε στο καλάθι των αχρήστων, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης – σημειώνοντας ότι στο λεκτικό Γκουτέρες έχει μπει και η εκ περιτροπής προεδρία – για να προσθέσει ότι το πρόβλημα δεν είναι στις παραμέτρους του ΟΗΕ αλλά η νοοτροπία των Ε/κ «που δεν πιστεύουν, δεν εφαρμόζουν και δεν κάνουν αυτό που πρέπει ανάλογα με αυτές (τις παραμέτρους)».
 
Στην αναφορά του για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας της ε/κ πλευράς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει η ε/κ ηγεσία «να πει στο λαό της ότι ένας Τ/κ  θα γίνει Πρόεδρος μίας ομοσπονδιακής Κύπρου, εάν υπάρξει λύση». Όμως, συμπλήρωσε, «δεν τους έχουμε ακούσει να το λένε αυτό ακόμα», σχολιάζοντας ότι οι Ε/κ έχουν δυσκολία στο διαμοιρασμό εξουσίας. Μια λύση δεν θα έρθει εν μία νυκτί, αλλά «σταδιακά και θα πάρει χρόνο», ανέφερε.
 
Όποιος θέλει μια λύση στην Κύπρο θα αποδεχθεί ότι υπάρχει μια ίση οντότητα με τους δικούς της θεσμούς, υποστήριξε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως και η Βρετανία θα πρέπει να επιτρέψει τις απευθείας πτήσεις από το ψευδοκράτος σε αυτή.
 
Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο πιο φτηνός και σύντομος δρόμος για να φτάσει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας, η οποία μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα νερού και ηλεκτρισμού για ολόκληρο το νησί.
 
Με μια λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε, η «ΤΔΒΚ» – όπως είπε – θα γίνει μέρος του διεθνούς δικαίου και σε κάθε περίπτωση αυτά που δεν πρόκειται να εγκαταλείψει για μια λύση είναι «η ελευθερία μας. Δεν θα μας καταδυναστεύσει κανείς. Δεύτερον, η πολιτική μας ισότητα, Τρίτον, η ασφάλειά μας». Αυτές οι τρεις αρχές, πρόσθεσε, ισχύουν και για τους Ε/κ.
 
Το βράδυ της Τετάρτης ο Μουσταφά Ακιντζί φιλοξενήθηκε στο κοινοβούλιο από μέλη της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την «ΤΔΒΚ», η οποία απαρτίζεται κατά κύριο από γνωστά φιλοτουρκικά μέλη της Βουλής των Λόρδων. Επικεφαλής της Ομάδας και διοργανωτής ήταν ο Λόρδος Σάρκι, όπως και η Βαρόνη Χουσεΐν-Έτσε.
 
Το αρχικό πρόγραμμά του προέβλεπε ανοιχτή συγκέντρωση στο κοινοβούλιο που διοργάνωνε το Κέντρο για Τουρκικές Σπουδές. Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή ματαιώθηκε μετά την αλλαγή του τίτλου του κ. Ακιντζί στην πρόσκληση από «Πρόεδρος της ΤΔΒΚ» σε «Τουρκοκύπριος ηγέτης», κατόπιν παρέμβασης της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy