Ακιντζί: Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας διαλόγου στο νησί

Σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία θα βρεθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ωστόσο αυτό δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση, αφού πριν θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης μετά από την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση με τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν.

«Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας διαλόγου σε αυτό το νησί. Δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες, δεν λέμε ότι δεν θα συναντηθούμε με κανένα τρόπο, αλλά δεν είμαστε υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον Ακιντζί, φαίνεται ότι όλα είναι στάσιμα αλλά μπορεί να υπάρξουν κινήσεις θετικές ή αρνητικές και ότι οι Τ/κ έχουν επιδείξει τη βούλησή τους για κινήσεις προς τη θετική πλευρά αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν.

Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αξιολογήσει την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η στάση της μέχρι τώρα δεν έφερε θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία και ότι αυτή η νοοτροπία δεν εξυπηρετεί το μέλλον της Κύπρου.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στη συνάντηση με τον `πρωθυπουργό` συζητήθηκε το άνοιγμα της διόδου στο Απλίκι και την Δερύνεια και ότι ο λεγόμενος προϋπολογισμός έχει εγκριθεί. Συζήτησαν ακόμη για το θέμα της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο “πρωθυπουργός“ Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι πριν από την συνάντηση θα πρέπει να δοθούν κάποια σημεία γραφής από τον κ. Αναστασιάδη. “Αν συνεχίσει να λέει ότι θα κάνουμε ό,τι θέλουμε στην θάλασσα (εννοώντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) και αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, τότε αυτό δεν δίνει φως για λύση“, σύμφωνα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό.

Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μία από τις δύο ισότιμες πλευρές και πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον Ερχιουρμάν, ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να δώσει μια εντύπωση ότι όλα είναι φυσιολογικά και ότι ο Τ/κ ηγέτης είναι πάντα έτοιμος για συνάντηση , αλλά για να έχει νόημα αυτή η συνάντηση, η άλλη πλευρά πρέπει να δώσει `σημάδια`.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι εάν ο Αναστασιάδης παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις με την θέση να καθίσουμε στο τραπέζι να το λύσουμε, αυτό το τραπέζι, είπε, πρέπει να είναι επικεντρωμένο πραγματικά σε ένα αποτέλεσμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy