Δικαστήριο: Παρανομεί η κυβέρνηση για λεωφόρο Αγλαντζιάς

Παράνομη είναι η παρέμβαση του κράτους σε ιδιωτικές περιουσίες για σκοπούς διαπλάτυνσης και αναβάθμισης της λεωφόρου Αγλαντζιάς σύμφωνα με το Διοικητικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο εξέδωσε σήμερα 25 Μαϊου 2016 απόφαση με την οποία ακυρώνεται το Διάταγμα Επίταξης των τεμαχίων το οποίο εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο και δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 10 Νοεμβρίου 2015.

Πρόκειται για το γνωστό έργο το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κάτοικους και επαγγελματίες της λεωφόρου Αγλαντζιάς και τμημάτων των λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου. Οι αντιδράσεις, εντάθηκαν όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, τα συνεργεία του Τμήματος Δημοσίων Έργων έκοψαν τα κυπαρίσια κατά μήκος της λεωφόρου Λάρνακος στο πλαίσιο της εκτέλεσης των έργων.

Αυτές οι παρεμβάσεις από το κράτος καθίστανται παράνομες με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο δικαίωσε τις προσφυγές 16 ιδιοκτητών περιουσιών οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Μιχάλη Δειλινό. Σύμφωνα με το Διοικητικό Δικαστήριο, το Διάταγμα Επίταξης των περιουσιών ακυρώνεται επειδή το κράτος, απέτυχε να τεκμηριώσει ότι η επίταξη αποφασίστηκε λόγω άμεσης, έκτακτης, επείγουσας ή απόλυτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση δηλαδή, σύμφωνα με το Διοικητικό Δικαστήριο, επέταξε ιδιωτικές περιουσίες παράνομα αφού το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών χωρίς όμως να αναφέρεται σε επείγον του ζητήματος, ώστε να δικαιολογείται η επίταξη. Η επίταξη είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης άμεσης έναρξης δημόσιων έργων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οι οποίες είναι χρονοβόρες.

“Πουθενά δεν δίνεται οποιαδήποτε επεξήγηση για το κατεπείγον της ανάγκης έκδοσης του επίδικου διατάγματος επίταξης” σημειώνει χαρακτηριστικά το δικαστήριο επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στον υπουργό Εσωτερικών την πρόταση του οποίου ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αιτιολογία της κυβέρνησης δια του δικηγόρου της Γενικής Εισαγγελίας στην ακρόαση της υπόθεσης ήταν ότι η επίταξη τεκμηριώθηκε με τον κίνδυνο απώλειας των ευρωπαϊκών κονδυλίων με τα οποία θα συγχρηματοδοτηθεί το έργο. Κάτι τέτοιο, όπως, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν αποδείχθηκε, εξ ου και το διάταγμα επίταξης ακυρώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται με για τα υπό εκτέλεση έργα.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy