Ακούνε Συμπεθέρους και Ρίκκο και … ενοχλούνται

Ενοχλείται το Προεδρικό όταν ακούει για τους συμπεθέρους, για τον Ρίκκο, για το αρχιεπισκοπικό φιλέτο στα Μεσοβούνια, για τη Ryanair κ.λπ. Η πολιτική συγκάλυ- ψη, η ατιμωρησία και η ημετεροκρατία εκτρέφουν φαινόμενα διαφθοράς.

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι που συγκρούεται με Εισαγγελέα και Ελεγκτή

Οι δηλώσεις του Γ. Εισαγγελέα και του Γ. Ελεγκτή για τη διαφθορά που συνεχίζει να βασιλεύει στην Κύπρο, προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση του ΑΚΕΛ το οποίο υπενθύμισε τις θεσμικές ευθύνες του Προέδρου.

Ο κοιν. εκπρόσωπος, Γιώργος Λουκαΐδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης αντί να στηρίξουν, υπονόμευσαν και συγκρούστηκαν με πρωτοφανή σφοδρότητα με το θεσμό του Γ. Εισαγγελέα και του Γ. Ελεγκτή. Το φαινόμενο της διαφθοράς και της διαπλοκής, υπέδειξε, είναι ενδημικό σε ένα κοινωνικό σύστημα που καλλιεργεί ως υπέρτατη αξία το χρήμα. Όπως τονίστηκε εκ νέου από τον Γ. Εισαγγελέα και τον Γ. Ελεγκτή, είπε, η ένταση και η έκταση του φαινομένου στη χώρα μας την έχει μετατρέψει σε βασίλειο της διαφθοράς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η ατιμωρησία, η απουσία επαρκών και αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, οι αυξημένες θεσμικές αδυναμίες και στρεβλώσεις σε διαδικασίες του δημοσίου, η αναξιοκρατία και η ημετεροκρατία, η πολιτική διαπλοκή και τα πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένα είναι πραγματικότητες που δίνουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις του φαινομένου. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, σημειώνει, γιατί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, σε κρίσιμα ζητήματα και βρισκόμενοι εν αδικώ, αντί να στηρίξουν, υπονόμευσαν και συγκρούστηκαν με πρωτοφανή σφοδρότητα και με τους δύο αυτούς θεσμούς.

“Όπως συνέβηκε για παράδειγμα, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να παρέμβει στην απόδοση δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Ρίκκου Ερωτοκρίτου να μετατραπεί από κατηγορούμενο σε κατήγορο, μετά το καταδικαστικό πόρισμα ποινικού ανακριτή”, αναφέρει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπενθύμισε ακόμα την περίπτωση που ολόκληρο το Υπ. Συμβούλιο εξαπέλυσε μια γενικευμένη επίθεση στον Γενικό Ελεγκτή για τον τρόπο που αυτός ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς και τα γνωστά φαινόμενα θεσμικών παρασπονδιών του κ. Αναστασιάδη, στις περιπτώσεις των συμπεθέρων, της Ryanair και του φιλέτου στα Μεσοβούνια.

 

Δεν βλέπει σκάνδαλα ο Βίκτωρας

Σε απάντησή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο (στην Κύπρο του 2017) για “κατά φαντασία σκάνδαλα” και προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο ξεχνώντας ότι πρόκειται για θεσμό. Ανέφερε ότι για πολλοστή φορά το ΑΚΕΛ εξαπολύει αήθη προσωπική επίθεση κατά του ΠτΔ επικαλούμενο κατά φαντασία σκάνδαλα, με στόχο να σπιλώσει την εντιμότητά του. “Τα κατά φαντασία σκάνδαλα που επικαλούνται κατά του ΠτΔ διερευνήθηκαν από τους αρμόδιους θεσμούς και αποδείχθηκαν πολιτικό φιάσκο για τους επίδοξους συκοφάντες του Προέδρου”, σημειώνει. Δεν νομιμοποιείται ηθικά ο πολιτικός χώρος του ΑΚΕΛ να επικρίνει άλλους για σύγκρουση με θεσμούς όταν το ίδιο το ΑΚΕΛ επιτέθηκε ομαδικά σε Αστυνομία, ανακριτικές Αρχές, Νομική Υπηρεσία και δικαστική εξουσία, αμφισβητώντας το κύρος και την αξιοπιστία τους, επειδή οι αποφάσεις τους στο τεράστιο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς τούς άγγιξε πραγματικά και ουσιαστικά οδηγώντας στη φυλακή στελέχη τους και αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας την εμπλοκή του κόμματος, ανέφερε. Σε απάντησή του ο Γ. Λουκαΐδης υπέδειξε ότι ο Β. Παπαδόπουλος, βρισκόμενος σε αδυναμία να απαντήσει στην τεκμηριωμένη κριτική, επέλεξε τη γνωστή συνταγή των αφορισμών και της μετατόπισης. Ξεχνώντας πώς ενεργούσε ο Νίκος Αναστασιάδης ως αντιπολίτευση, σημείωσε, έχει το θράσος να μας κατηγορεί για αήθεις επιθέσεις «επειδή θυμίζουμε στο λαό τους συμπεθέρους και άλλα ανάλογα ”επιτεύγματα” του κ. Αναστασιάδη». Κατηγορεί για ασέβεια σε πορίσματα και θεσμούς, αναφέρει, επειδή «με τεκμήριο ηχογραφημένα ντοκουμέντα, καταγγείλαμε για σκευωρία και στήσιμο μαρτυρίας τον καταδικασθέντα για διαφθορά Ρ. Ερωτοκρίτου». Επί της ουσίας, κατέληξε, ως συνήθως ο κ. Παπαδόπουλος «τίποτα δεν απάντησε στην κριτική μας ότι ο Ν. Αναστασιάδης παρενέβη στην απόδοση δικαιοσύνης και επιχείρησε να ακυρώσει το πόρισμα ποινικού ανακριτή, όταν στήριξε Ρίκκο Ερωτοκρίτου στην απόπειρά του να μετατραπεί από κατηγορούμενο σε κατήγορο».

 

Έμμεση συγκάλυψη των σκανδάλων από την τέως Ελέγκτρια

Πυρά προς την τέως Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, αναφορικά με χειρισμούς της σε σειρά υποθέσεων εξαπέλυσε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Προηγήθηκε ανακοίνωση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για να απαντήσει σε θέματα που αφορούν το ρόλο της ως Γενικής Ελέγκτριας κάνοντας λόγο για στοχοποίηση.

Υπενθύμισε ότι πλείστα όσα θέματα παρουσιάζονται τελευταίως ως νέα, ηγέρθηκαν και είναι καταγεγραμμένα σε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του παρελθόντος, θέματα τα οποία, μάλιστα, ουδέποτε αμφισβητήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο Γ. Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απάντησε ότι επί των ημερών της κας Γιωρκάτζη, ενίοτε, η Υπηρεσία ενεργούσε ως εργαλείο συγκάλυψης αντί αποκάλυψης σκανδάλων. “Έχει δίκαιο η κα Γιωρκάτζη.

Τα σκάνδαλα του ΣΑΠΑ, του ΣΑΛ Λευκωσίας και Λάρνακας, του ΧΥΤΥ Κόσιης, του ΤΕΠΑΚ και του κτιρίου του Κτηματολογίου Λάρνακας, καταγράφονταν στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφού είναι σκάνδαλα που συνέβησαν επί εποχής της κας Γιωρκάτζη”, σημειώνει. Μόνο που η καταγραφή ως απλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, σημειώνει, χωρίς την αναγκαία εις βάθος διερεύνηση ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την έναρξη ποινικών ερευνών, δεν μπορεί να οδηγήσει σε λογοδοσία. “Εξ όσων γνωρίζω”, προσθέτει ο Οδ. Μιχαηλίδης, “κανένα εξ αυτών δεν είχε σταλεί στον τότε Γενικό Εισαγγελέα και φυσικά κανένας υπαίτιος δεν είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό συνιστά έμμεση συγκάλυψη”.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει για ακόμη μια φορά πως οποιαδήποτε λογική απόκρυψης λαθών και παραλείψεων της ίδιας της Υπηρεσίας που έγιναν στο παρελθόν, ουσιαστικά ισοδυναμεί με αδυναμία λήψης μέτρων διόρθωσης και βελτίωσης, αλλά και λογοδοσίας.

 

 

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ας κοιταχτεί στον καθρέφτη»

Σκληρή απάντηση έδωσε χθες στην κυβέρνηση σχετικά με τις εκκλήσεις για ενότητα και υπευθυνότητα στο Κυπριακό ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Σε δηλώσεις στο περιθώριο της περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε χαρακτηριστικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη να κοιταχτεί στον καθρέφτη τονίζοντας ότι είναι οι πλέον ακατάλληλοι για να παραδίδουν μαθήματα ενότητας και πατριωτισμού. “Για να υπάρξει τέτοια ενότητα θα πρέπει να υπάρχουν πρώτα και κύρια κοινοί στόχοι, διαβούλευση και αλληλοσεβασμός”.

”Λυπούμαι να παρατηρήσω”, πρόσθεσε, ”ότι τίποτε από όλα αυτά ισχύει σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Προχωρεί μονομερώς δίχως να ενημερώνει κανένα για το τι πράττει και αποφασίζει μονομερώς για όλα τα ζητήματα”, απάντησε ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος θύμισε και τη στάση του ΔΗΣΥ όταν ήταν στην αντιπολίτευση επί κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια όταν, όπως χαρακτηριστικά και έντονα είπε, συμπεριφέρθηκαν μέχρι και ανήθικα.

“Σε αντιδιαστολή με το πώς λειτούργησαν εκείνοι επί διακυβέρνησης Χριστόφια, το ΑΚΕΛ απέδειξε επί δικής τους πενταετίας ότι είναι έμπρακτα ένα κόμμα πατριωτικό, θέτει πάνω από όλα τα συμφέροντα του τόπου και του λαού και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα όπως το ΓεΣΥ ή η νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το ΑΚΕΛ λειτουργεί με τρόπο πατριωτικό έστω και αν είμαστε αντιπολίτευση έστω και αν αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας κυνηγήσει”, σημείωσε θυμίζοντας τη στάση του ΔΗΣΥ και του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν στη διακυβέρνηση του τόπου βρισκόταν ο Δημήτρης Χριστόφιας: “Εκείνοι, όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας στη διακυβέρνηση του τόπου συμπεριφέρθηκαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ισοπεδωτικό, τολμώ να πω και ανήθικο έναντι του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας και έρχονται σήμερα να παραδώσουν μαθήματα σε άλλους. Εμείς του λέμε ότι είναι οι πλέον ακατάλληλοι για να παραδίδουν μαθήματα πατριωτισμού, υπευθυνότητας και σοβαρότητας και καλά κάνουν να δουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη όταν μιλούν για αυτά τα ζητήματα”, ήταν η κατάληξή του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy