Ακριβά καλείται να πληρώσει ο Extra τον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο

3721

Το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των €10.000 επέβαλε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό All Star Chanell πρώην Extra TV για ρατσιστικές και ακραίες αναφορές που έγιναν σε εκπομπές που μεταδόθηκαν στις 23/3 και 24/3 φέτος.

Συνολικά η Αρχή εντόπισε 13 παραβάσεις μεταξύ των οποίων χρήση της γλώσσας με τρόπο που μπορεί να θίξει τις ευαισθησίες πολιτικών, φυλετικών ή άλλων κοινωνικών ομάδων και τη μετάδοση προγράμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου, πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό δεν απήλαυσαν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Σε μια πολυσέλιδη απόφασή της η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης αναφέρεται αναλυτικά στο επικαιρικό πρόγραμμα που μετέδωσε ο σταθμός Extra TV με τον Χρήστο Αριστείδου στις 23 Μαρτίου 2017 και στις 24 Μαρτίου 2017 στο οποίο ήταν καλεσμένος μεταξύ άλλων ο κ. Στέργιος Καλόγηρος, ο οποίος προέβη σε καταδικαστέες αναφορές που θύμιζαν άλλες εποχές.
Επιστολή στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είχε στείλει και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, καταγγέλλοντας το γεγονός αφού ο κ. Στέργιος Καλόγηρος αποκάλεσε σε αρκετές περιπτώσεις το ΑΚΕΛ και τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ ΑΚΕΛ «εθνικούς μειοδότες».

Ενδεικτικά σημειώνουμε πως ο κ. Καλόγηρος ανάφερε: «Εθνικοί μειοδότες. Δεν λέω προδότες γιατί μπορεί να σε κυνηγήσει η Αρχή Τηλεόρασης… Αναγκαζόμαστε λοιπόν να δεχτούμε το πραξικόπημα των Μογγόλων του Ερντογάν, του τουρκόσπορου του Ακιντζί… Κι αν ο πρόεδρος του Συμβουλίου (Ραδιοτηλεόρασης) έχει την ίδια άποψη με αυτούς κι αυτός εθνικός μειοδότης είναι». Στη συνέχεια της εκπομπής σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ο κ. Καλόγηρος χαρακτήρισε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, «εθνικό μειοδότη» με αφορμή τη δήλωσή του να διορθώσει η Βουλή το λάθος της.

Επίσης η Αρχή έκρινε πως το πρόγραμμα περιείχε λεκτικό που δεν διαφύλασσε το σεβασμό της προσωπικότητας, της υπόληψης και του ιδιωτικού βίου του Άντρου Κυπριανού, του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Το πρόγραμμα δεν χαρακτηριζόταν από αντικειμενικότητα και πολυφωνία αναφορικά με τα πολιτικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα αναφερόμενη προς τηλεθεατές η Αρχή έκρινε ότι δεν απήλαυσαν δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς. Χαρακτηριστική η απάντηση του παρουσιαστή Χρίστου Αριστείδου σε τηλεθεάτρια «εμείς δώσαμε την ευκαιρία στον Ερντογάν να πηδά όλο τον κόσμο;» Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανίζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και για μεγάλη διάρκεια υπότιτλοι ως εξής: Ο Ακιντζί υποδεικνύει και κατευθύνει την ηγεσία του ΑΚΕΛ στη διόρθωση «Λάθους» και «Η Διόρθωση του λάθους αποτελεί εθνική μειοδοσία».

Η Αρχή σημειώνει επίσης πως ο τότε πρόεδρός της, Αλέκος Ευαγγέλου, δεν έλαβε μέρος στην εξέταση της εν λόγω απόφασης λόγω αναφοράς στον ίδιο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ελένη Κωνσταντίνου

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.