Αλέκτορα: Η κοινότητα περιμένει το ενδιαφέρον και την υλοποίηση υποσχέσεων της κυβέρνησης

Αποκλεισμένη από δρόμους και ενημέρωση η Αλέκτορα

 

 

 

Όπου κι αν γυρίσεις στην επαρχία της Λεμεσού και ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρές κοινότητες, αυτό που διαπιστώνεις είναι η αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ίδιο τον τόπο, αλλά και τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με τα προβλήματά τους, προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανά αυτά τα χωριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μικρή κοινότητα της Αλέκτορας. Ένα χωριό που μέχρι το 1974 το κατοικούσαν Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και στη συνέχεια βρήκαν εκεί καταφύγιο Ελληνοκύπριοι που εκτοπίστηκαν από τα δικά τους χωριά. Ένα χωριό στα σύνορα των επαρχιών Λεμεσού-Πάφου με 80 περίπου κατοίκους που αν και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα αστικά κέντρα αλλά και περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο το ίδιο και κατ’ επέκταση οι κάτοικοί του στερούνται βασικών υποδομών που θα έκαναν τουλάχιστον την καθημερινότητά τους πιο ανθρώπινη.

Κάποιες από αυτές τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα παρατέθηκαν από την Τοπική Αρχή και τους κατοίκους στον Επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, βουλευτή Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος με σχετικές επιστολές του προς τα αρμόδια υπουργεία ζητά ενημέρωση για τους όποιους σχεδιασμούς υπάρχουν εκ μέρους της κυβέρνησης για δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα δώσουν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Τα ζητήματα που θέτει η κοινότητα έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου που συνδέει την Αλέκτορα με τις γειτονικές αναπτυγμένες περιοχές. Πρόκειται για δρόμους οι οποίοι εξυπηρετούν τις διακινήσεις των ίδιων των κατοίκων, αλλά χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά και από αρκετούς ξένους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή και αρέσκονται να κινούνται μέσα από τις μικρές κοινότητες, αναζητώντας την επαφή και τη γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές αλλά και τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία που είναι κατάσπαρτα στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο κοινοτάρχης Ευθύβουλος Χαραλάμπους έθεσε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για συντήρηση του κύριου δρόμου που συνδέει την Αλέκτορα με το γειτονικό Πισσούρι. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για το βασικό οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούν όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής και το οποίο παρουσιάζει επικινδυνότητα σε πολλά σημεία κι ως εκ τούτου θεωρείται επείγουσα η κατασκευή κάποιων βελτιωτικών έργων.

Σε κακό χάλι βρίσκεται και ο δρόμος μήκους πέντε χιλιομέτρων που συνδέει την κοινότητα με την Αρχιμανδρίτα και κατ’ επέκταση με την επαρχία της Πάφου. Εδώ και αρκετά χρόνια, όπως επισημάνθηκε, δεν έχει γίνει καμιά απολύτως συντήρηση.

Αναξιοποίητος, χωρίς η κυβέρνηση να έχει ενδιαφερθεί έστω και για κάποια στοιχειώδη συντήρησή του, παραμένει και ο δρόμος από την περιοχή «Λάκκος του Φράγκου» μέχρι και την τουριστική περιοχή του «Afrodite Hills». Στο παρελθόν, όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης, επιχειρήθηκε μερική βελτίωση του δρόμου με αμμοχωτικές εργασίες και ενώ ήταν προγραμματισμένο να γίνει και ασφαλτόστρωση, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμιά εργασία. Να σημειωθεί ότι μέσω του ίδιου δρόμου συνδέεται η κοινότητα της Αλέκτορας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η Αλέκτορα όμως δεν παραμένει μόνο αποκλεισμένη από τις γύρω αναπτυγμένες περιοχές, λόγω του προβληματικού οδικού δικτύου. Περιορισμός υπάρχει και στο δικαίωμα των κατοίκων και των επισκεπτών στην ενημέρωση και την επαφή με τον έξω κόσμο. Δυστυχώς, ενώ οι κάτοικοι πληρώνουν κανονικά όλες τις φορολογίες τους, εντούτοις στερούνται της δυνατότητας σύνδεσης και ενημέρωσης από τα τηλεοπτικά κανάλια. Η μόνη ενημέρωση που μπορούν να έχουν είναι μέσω του ΡΙΚ.

Εκείνο που ζητούν είναι να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε η περιοχή της κοινότητας να καλύπτεται (όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις) με σήμα από τη Velister ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν αντικειμενική πρόσβαση στην ενημέρωση. Επίσης, σημαντικό θέμα θεωρούν οι Τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι ότι είναι και η παροχή δωρεάν διαδικτύου στην κοινότητα, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλες περιοχές της υπαίθρου. Στο αίτημα αυτό δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, όπως αναφέρεται, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy