Αλεξία Νικολάου: Επέλεξα τη διερεύνηση της καταπίεσης

ΑΦΙΣΑ2Επέλεξα τη διερεύνηση της καταπίεσης 

Transfiguratio / Αλεξία Νικολάου / The Unfit

The Unfit Το έργο που θα παρουσιάσω στην πλατφόρμα ονομάζεται The Unfit. Ένα σόλο κομμάτι που αφορά την κοινωνική πίεση και καταπίεση που δέχεται μια γυναίκα σε μικρές κοινωνίες. Τα πρέπει, τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα οδηγούν πολλές φορές σε χαλιναγώγηση των αξιών και των ιδεολογιών του ατόμου, με αποτέλεσμα να χάνει τον εαυτό του και να εξελίσσεται σε ένα κοινωνικό ανδρείκελο. Δυστυχώς η καταπίεση είναι ένα βίωμα και μια κοινωνική κατάσταση που μοιάζει να είναι χαραγμένη μαζί με την ύπαρξη του ίδιου του ανθρώπου. Η γυναικεία καταπίεση αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο παρατήρησής της, την ίδια τη χώρα και τις κοινωνικές της δομές και αξίες. Ως καλλιτέχνης που σωματοποιώ τα συναισθήματα και που με αυτό τον τρόπο κινώ το σώμα και δημιουργώ, επέλεξα τη διερεύνηση της καταπίεσης, ως ένα γνώριμο αίσθημα στους πιο πολλούς από εμάς σήμερα.

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου Η Πλατφόρμα είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός. Σαφώς και συντείνει στην ανάπτυξη του χορού στη χώρα, καλώντας τους χορογράφους να δημιουργήσουν, τους χορευτές να ερμηνεύσουν και το κοινό να έρθει πιο κοντά στον σύγχρονο χορό. Επίσης, πολύ σημαντικό μέρος της διοργάνωσης είναι οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από εξωτερικό όπου γίνεται ένας διάλογος μαζί τους σε σχέση με τα έργα που έχουν παρακολουθήσει. Μέσα από την πλατφόρμα δίνεται η ευκαιρία τα έργα των δημιουργών της χώρας να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω θα ήταν χρήσιμο αν η όλη διοργάνωση διαρκούσε περισσότερες μέρες με περισσότερες εκδηλώσεις και διαλέξεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Κύπρο Το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Κύπρο το βλέπω με θετικότητα, από την άποψη ότι όλα είναι εν εξελίξει, και υπάρχει κινητικότητα με πολλούς καλλιτέχνες να έχουν σαν βάση τους το νησί. Δυστυχώς όμως η ανάπτυξη είναι κάτι το οποίο κινείται παράλληλα με την οικονομία. Οπότε αν χρειάζεται κάτι για περαιτέρω ανάπτυξη αυτό είναι χρήματα!

Εμείς οι δημιουργοί Η ευθύνη που έχουμε οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες γενικότερα δεν είναι άλλη από τη συνεχή ενημέρωση γύρω από το αντικείμενό μας, παρακολουθώντας σεμινάρια, παραστάσεις, αλλά και μελέτες. Η γνώση είναι κάτι το οποίο πρέπει να διευρύνεται χωρίς σταμάτημα!

Τα επόμενά μου σχέδια Οι στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι να εξελίξουμε μαζί με τον σκηνοθέτη του έργου, τον κύριο Παναγιώτη Μανούση, το The Unfit με σκοπό να ταξιδέψει.

Αλεξία Νικολάου

Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 3 Μαρτίου, 20:30

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy