Αλκή: Θυμάται και ευχαριστεί τον Κωστάκη Αλεξάνδρου

Ένα ειδικό αφιέρωμα στον πρώην ποδοσφαιριστή της Κωστάκη Αλεξάνδρου, που απεβίωσε πρόσφατα, κάνει η Αλκή μέσω της επίσημης της σελίδας  στο FB.

Αναλυτικά:

«Κωστάκη Αλεξάνδρου σε ευχαριστούμε

Η Κύπρος αποχαιρέτησε την περασμένη βδομάδας, μια ιστορική μορφή του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο Κωστάκης Αλεξάνδρου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών και η διοίκηση της Αλκής θέλει να τιμήσει τον παλιό της άσσο με μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν. Θερμές ευχαριστίες στο δημοσιογράφο Γιώργο Στεφανίδη για τα στοιχεία που μας παραχώρησε.

Ο Κωστάκης Αλεξάνδρου γεννήθηκε στις 24.11.1945 και είναι δίδυμος αδελφός με τον Αθανάση Αλεξάνδρου. Η ομοιότητά τους είναι καταπληκτική. Πολύ δύσκολα τους ξεχώριζε κάποιος.

Ο Κωστάκης Αλεξάνδρου ακολούθησε τον αδελφό του Αθανάση και εντάσσεται στη δύναμη της Αλκής το 1966 που τότε είχε για προπονητή της τον Τάκη Χριστοδουλίδη.

Ο Αθανάσης και ο Κωστάκης αρχικά ήθελαν να εγγραφούν στη δύναμη του Πεζοπορικού, αλλά τελικά κατέληξαν στην Αλκή σε νεαρή ηλικία. Στην πρώτη ομάδα της Αλκής πρώτος έπαιξε ο Αθανάσης το 1963 και τον ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα ο Κωστάκης. Δύο παίκτες τα λεγόμενα «αραπούθκια» που δύσκολα τους ξεχώριζες λόγω της ομοιότητάς τους και πολλές φορές ξεγελούσαν τους πάντες κυριώς τους αντιπάλους τους φυσιογνωμικά και κατ’ επέκταση αγωνιστικά. Ακόμα και σε αποφάσεις διαιτητών. Μπορούσε ο ένας να πάρει τη θέση του άλλου. Μόνο ο αριθμός που είχαν στην πλάτη τους ήταν διαφορετικός και ευδιάκριτος.

Σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο το ΑΠΟΕΛ, ο διαιτητής Κωστάκης Ξανθούλλης απέβαλε τον Κωστάκη μαζί με τον Παναή και τον Θεοδώση. Ο Αναστάσης πήγε από την επίθεση πίσω στην άμυνα για να δει τι ακριβώς συμβαίνει και τελικά αποχώρησε αυτός από το γήπεδο. Η Αλκή είχε ανάγκη να αμυνθεί, αφού έπαιζε με τρεις παίκτες λιγότερους. Αν αποχωρούσε ο Κωστάκης, τα πράγματα θα ήταν άσχημα για την «Αθάνατη». Έτσι από το γήπεδο αποχώρησε ο αδελφός του χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Ο Κωστάκης Αλεξάνδρου δέσποζε στην άμυνα μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και ευτύχισε να παίζει στη σπουδαία ομάδα της Αλκής εκείνο το χρονικό διάστημα. Η Αθάνατη την περίοδο 1966-67 καταφέρνει να φθάσει στον τελικό του κυπέλλου (2 Ιουλίου 1967) απέναντι στον Απόλλωνα που είχε κατακτήσει το τρόπαιο ένα χρόνο πριν.
Ενώπιον 10 χιλιάδων θεατών στο ΓΣΠ η Αλκή πάλεψε τον τελικό με όλες τις δυνάμεις της, τελικά ηττήθηκε με 1-0 χάρη σε ένα γκολ που πέτυχε στο 76’ ο Παναγίδης. Οι παίκτες και παράγοντες του συλλόγου μιλούσαν για αδικία σε βάρος της Αλκής από την διαιτησία.

ΑΠΟΛΛΩΝ (Πανίκος Κρυστάλλης): Γιαννάκης Παπαϊωάννου, Χριστάκης Πολυκάρπου «Φασουλής» Ανδρέας Γεωργίου «Κύρος», Δήμος Καβάζης, Μιχάλης Κωνσταντίνου΄ «Γαβαλούδι», Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Δημητράκης Αντωνίου «Πίου Πίου», Πανίκος Κρυστάλλης, Κωστάκης Βασιλειάδης, Γιαννάκης Βασιλειάδης, Αντώνης Παναγίδης.

ΑΛΚΗ (Τάκης Χριστοδουλίδης): Θεοδόσης Μιχαήλ, Λευτέρης Παναγή «Ττέρος», Νικολής Στυλιανού, Κοκής Παναγή, Κωστάκης Αλεξάνδρου, Τάκης Χαραλάμπους, Σάββας Αντωνίου, Κωστάκης Κατσής, Παναής Νικολάου, Αθανάσης Αλεξάνδρου, Ηλίας Κυριάκου.

Η Αλκή συνέχισε να κυνηγά την διάκριση διαμέσου του κυπέλλου μιας και στο πρωτάθλημα δεν τα πήγαινε σε καμία σεζόν καλά. Τρία χρόνια αργότερα (1970) ο Κωστάκης Αλεξάνδρου έχει άλλη μια ευκαιρία να κερδίσει ένα τίτλο με την Αλκή. Μαζί με τους συμπαίκτες του καταφέρνουν να οδηγήσουν την «Αθάνατη» ξανά στον τελικό του κυπέλλου. Αντίπαλος της Αλκής μια άλλη μεγάλη ομάδα της Λάρνακας, ο Πεζοπορικός. Τότε πρωταθλήτρια ήταν η ΕΠΑ και έτσι η σαιζόν 1969-70 ανήκε αποκλειστικά στη Λάρνακα. Τόσο ο Κωστάκης όσο και ο Αθανάσης αλλά και οι υπόλοιποι σπουδαίοι παίκτες που είχε η Αλκή ήθελαν όσο κανένας άλλος να στεφθεί η Αλκή κυπελλούχος Κύπρου.

Ήταν ένας μεγάλος τελικός όπου η Αλκή γνώρισε και πάλι την ήττα και χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για ένα τρόπαιο που θάμενε για πάντα αξέχαστο. Ήταν μια απογοήτευση για την ηρωική Αλκή, για τον Κωστάκη αλλά και για τον αδελφό του Αθανάση.
Ο τελικός διεξήχθη στις 3 Μαίου 1970 στο στάδιο ΓΣΠ ενώπιον 8,000 φιλάθλων με διαιτητή τον Κωστάκη Ξανθούλλη. Στο πρώτο ημίχρονο την πιο κλασσική ευκαιρία για γκολ είχε η Αλκή όταν στο 32’ ο Τάρταρος έστειλε μια επικίνδυνη σέντρα από δεξιά. Αδράνησε η άμυνα του Πεζοπορικού και ο Παναής που βρέθηκε μόνος μπορούσε άνετα να στείλει την μπάλα στα δίκτυα με κεφαλιά, προτίμησε να σταματήσει την μπάλα με το στήθος δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αμυντικούς Καλλή και Στέλιο να τον ανακόψουν.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Αλκή ξεκίνησε καλύτερα και στο 59’ είχε ένα σουτ στο δοκάρι με τον Ηλία. Από το σημείο αυτό και μετά ο Πεζοπορικός ανέλαβε την πρωτοβουλία και σο 65’ πέτυχε γκολ με πλασέ του Χάρη. Ο ίδιος παίκτης στο 86’ με κεφαλιά πέτυχε το 2-0 υπέρ του Πεζοπορικού για να μειώσει στο 89’ ο Αθανάσης.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ (Γκιούλα Ζέγκελερ): Τάκης Παλμύρης, Γιαννάκης Πέτρου, Γιαννάκης Παρίδης, Καλλής Κωνστντίνου, Στέλιος Κυριάκου, Αντώνης Καραπήττας, Σταυρινός Κωνσταντίνου, Γιώργος Κουννίδης, Γρηγόρης Φιλιαστίδης (Ντίνος Χατζηστυλλής), Χάρης Λοϊζου, Λεωνίδας Ξενοφώντος (87΄Κοκής Χρυσοστόμου).

ΑΛΚΗ (Γκιόρκυ Πατσιατσίεφ): Θεοδόσης Μιχαήλ, Σάββας Αντωνίου, Τάκης Χαραλάμπους, Κωστάκης Αλεξάνδρου, Νικολής Στυλιανού, Κόκος Ανδρέου, Μιχάλης Αθηνοδώρου «Τάρταρος», Σέργης Τουτουνζιάν (70΄Βάσος Βιολάρης), Παναής Νικολάου, Αθανάσης Αλεξάνδρου, Ηλίας Κυριάκου (80΄Λευτέρης Ελευθερίου «Φώκος»).

Τις πολύ καλές του εμφανίσεις είδε ο προπονητής της Εθνικής ομάδας Ρέϊ Γούντ με αποτέλεσμα ο Κωστάκης Αλεξάνδρου να αγωνιστεί βασικός στον αγώνα που έγινε στο ΓΣΠ στις 9.5.1971 εναντίον της Ισπανίας (0-2) στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης.

Την περίοδο 1973-74 τα «αραπούθκια» αφήνουν την Αλκή και φοράνε την φανέλα του Πεζοπορικού. Οι Αλκαίοι δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι η μεγάλη ομάδα της Αλκής του 67 αλλά και του 70 είχε ξηλωθεί ιδιαίτερα μετά την φυγή του Σέργη και του Τάρταρου.

Στ η φωτογραφία η ομάδα της Αλκής την περίοδο 1971-72.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy