Άλλα υποσχέθηκε και άλλα πράττει η κυβέρνηση για τα κουρεμένα ταμεία

Δεν καλύπτει το σύνολο των καταθέσεων που επηρεάζονται

Άλλα λένε και άλλα πράττουν για ακόμη μια φορά οι κυβερνώντες. Δεν φτάνει που οι ζημιές από τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας του 2013 ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και ενώ έχουν εξαγγείλει αποζημίωση, αυτή ανέρχεται μόλις στα 468 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα εντοπίζονται αντιφάσεις καθώς και κενά. Συγκεκριμένα, ΑΚΕΛ και συνδικαλιστικές οργανώσεις εντοπίζουν αντιφάσεις μεταξύ των όσων δεσμεύτηκε γραπτώς η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013 και όσων εξήγγειλε προχθές με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν παλαιότερα στη Βουλή οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας που κουρεύτηκαν το 2013 ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλες ζημιές προέκυψαν από την απομείωση των αξιογράφων (επενδύθηκαν κάπου 147 εκατ. ευρώ) και των μετοχών.

Με αυτά τα δεδομένα οι απώλειες των Ταμείων Προνοίας ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 468 εκατ. ευρώ (302 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο σχέδιο και 166 εκατ. ευρώ από το νέο σχέδιο που εξαγγέλθηκε προχθές από το Υπουργικό Συμβούλιο). ΑΚΕΛ Σε δηλώσεις του χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, υπέδειξε ότι «άλλα δεσμεύθηκε κι άλλα αποφασίζει» η κυβέρνηση. Όπως επεσήμανε, τον Μάιο του 2013 ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε στη Βουλή: (α) για περιορισμό της απώλειας από το κούρεμα για όλους στο 25% και (β) για επιστροφή ισόποσων μετοχών με βάση το ποσό της αποζημίωσης για όσα ταμεία είχαν λάβει μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. «Αντί αυτού», όπως υπέδειξε, «με τη χθεσινή (προχθεσινή) της απόφαση η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει το σύνολο των καταθέσεων που επηρεάζονται, αφού θέτει περιορισμούς στην αποζημίωση. Επίσης απαιτεί την επιστροφή του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατέχουν τα Ταμεία Προνοίας, παρά το γεγονός ότι το 25% του ποσού δεν θα αποζημιωθεί».

Ο Χ. Πολυκάρπου κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εργαζομένους, δεδομένου ότι αυτοί κουρεύτηκαν από το πρώτο σεντ και δεν έτυχαν ούτε του δικαιώματος συμψηφισμού των κατατεθειμένων ποσών με το σύνολο των δανείων τους. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να αποκαταστήσει τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων που κουρεύτηκαν, όπως είχε δεσμευτεί. Συνδικαλιστικές οργανώσεις Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η αν. ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, όπως είπε, υπάρχει ρήτρα ότι το σχέδιο θα αφορά αποζημίωση ατομικών μερίδων μέχρι 100 χιλ. ευρώ. «Κάτι τέτοιο δεν είχε αναφερθεί στις συζητήσεις που κάναμε στο παρελθόν», τόνισε η Σ. Χαραλάμπους. Επίσης υπέδειξε ότι υπάρχουν ερωτηματικά τι θα γίνει με τα μέλη των Ταμείων Προνοίας που έχασαν την εργασία τους, αλλά και τα Ταμεία τα οποία διαλύθηκαν. Ακόμη η Σ. Χαραλάμπους άσκησε κριτική για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΕΤΥΚ εξέφρασε έντονο προβληματισμό και διαφωνίες με την απόφαση επισημαίνοντας και αυτός ότι υπάρχουν πρόνοιες οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Επίσης η ΣΕΚ επεσήμανε ότι υπάρχουν κενά και ότι δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση, ενώ η ΔΕΟΚ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy