Άλλα ζητά ο Δήμος Λάρνακας, άλλες οι προθέσεις της κυβέρνησης

Πώς έχει η κατάσταση με τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

 

Του Τάσου Περδίου

Μπορεί ο Δήμος Λάρνακας στην πανδημοτική συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης να αποφάσισε να κάνει υπομονή και τον Μάρτιο, ενόψει αναμενόμενων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και της προαναγγελθείσας σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο το ιστορικό της υπόθεσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών αλλά και οι θέσεις των δύο πλευρών μέχρι στιγμής δεν προοιωνίζονται θετική κατάληξη.

Αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών των τελευταίων ημερών, μέσα από την οποία είναι ξεκάθαρο ότι συγκεκριμένα πράγματα ζητά ο Δήμος Λάρνακας, αλλά πιο γενικές είναι οι απαντήσεις της κυβέρνησης. Αυτό καθίσταται σαφές από την αναλυτική επιστολή του δημάρχου Ανδρέα Βύρα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 23 Φεβρουαρίου και την απάντηση από το Προεδρικό Μέγαρο με επιστολή του Προϊστάμενου Διοίκησης Προεδρίας, Θεοδόση Τσιόλα, ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση λέει ότι ανταποκρίνεται μεν στα αιτήματα για δημιουργία επιτροπών, αλλά δεν δίνει καμία απάντηση στην απαίτηση για οδικό χάρτη, επιβολή διοικητικών προστίμων στις εταιρείες και σε άλλα συγκεκριμένα αιτήματα. Αυτούσιες οι δύο επιστολές:

 

Η απάντηση του Προεδρικού

Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή του Προεδρικού, υπογεγραμμένη από τον κ. Τσιόλα, Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας, προς τον δήμαρχο Λάρνακας. Σε αυτήν προαναγγέλλεται εντός Μαρτίου σύσκεψη με τους εμπλεκομένους, ενώ θα προηγηθεί στις 7 Μαρτίου συζήτηση του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Αναφέρομαι στο θέμα και στην επιστολή σας ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2018 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επιθυμώ να σας μεταφέρω τα εξής:

Σε συνέχεια της συνάντησής σας με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις 27 Φεβρουαρίου 2018, σε συνεννόηση μαζί σας, και όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την ερχόμενη συνεδρία του την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 για τη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής με τους έξι αρμόδιους υπουργούς καθώς και τη σύσταση Καθοδηγητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Υπουργού Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των επηρεαζόμενων δήμων για την παρακολούθηση της εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, επίσης, για υποβοήθηση του έργου της Υπουργικής και της Καθοδηγητικής Επιτροπής έχει ετοιμαστεί αναλυτικός κατάλογος με τις εκκρεμότητες από πλευράς κυβερνητικών υπηρεσιών και έχει ζητηθεί ο καθορισμός αυστηρών και σαφών χρονοδιαγραμμάτων εντός δύο εβδομάδων.

Πρόσθετα, ενημερώνεστε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη εντός Μαρτίου 2018 με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και των επηρεαζόμενων δήμων».

 

 

Χαρτί και καλαμάρι οι ευθύνες στην επιστολή Βύρα

Στις 23 Φεβρουαρίου, με μια εφ’ όλης της ύλης επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Λάρνακας δεν άφησε παράμετρο της υπόθεσης που να μην ασχοληθεί. Έγραψε για τις ευθύνες της κρατικής υπηρεσίας αλλά και για τις ευθύνες των εταιρειών, ενώ ξεκάθαρα διατυπώνονται και οι θέσεις του Δήμου Λάρνακας. Αναλυτικά ο Α. Βύρας γράφει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία συζήτησε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας και αφού αναγνωρίζει κάποια πρόοδο που έγινε μέχρι σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις σημειώνει μετά λύπης του ότι εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα που άπτονται χειρισμού από πλευράς κράτους και εταιρειών και αποφάσισε να απευθυνθεί προς εσάς για να θέσει ενώπιόν σας τα πιο κάτω, ζητώντας τη δική σας προσωπική παρέμβαση προς επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας.

 

Οι ευθύνες των κρατικών τμημάτων

Από πλευράς κυβερνητικών τμημάτων παρατηρείται καθυστέρηση σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την παραχώρηση/εκμίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων στις εταιρείες, τη δρομολόγηση υλοποίησης του οδικού δικτύου της περιοχής, το συντονισμό των ενεργειών για την κατασκευή των αγωγών μεταφοράς των πετρελαιοειδών προϊόντων από το αγκυροβόλιο μέχρι τις εγκαταστάσεις, καθώς και με θέματα πυρασφάλειας. Διαπιστώνουμε ότι ο χειρισμός ορισμένων από τα πιο πάνω θέματα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους και κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά και απαραίτητα για να προηγηθούν ή έστω να συντρέχουν παράλληλα των ενεργειών των εταιρειών. Συνοπτικά φέρω εις γνώση σας τα ακόλουθα:

– Ο διαχωρισμός των βιομηχανικών τεμαχίων έχει συμφωνηθεί και ενώ οι εταιρείες γνωρίζουν τα όρια εντός των οποίων θα αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, δεν έχουν ακόμη υπογραφεί σχετικές μισθώσεις με το κράτος, προβάλλοντας έτσι οι εταιρείες τον ισχυρισμό ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τελικούς σχεδιασμούς χωρίς να έχουν εξασφαλίσει νόμιμα ακόμη τη διαθέσιμη γη.

– Οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οδικού δικτύου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

– Οι μελέτες για τα κατασκευαστικά σχέδια και τα έγγραφα ζήτησης προσφορών για το οδικό δίκτυο, παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε με μεγάλη καθυστέρηση ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του για ετοιμασία μελέτης που σχετίζεται με το συγκεκριμένο έργο και αναμένεται με σημαντική καθυστέρηση η προκήρυξη ακόμη διαγωνισμού για ετοιμασία μελέτης από ιδιώτες.

– Ενώ έχει καθοριστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα η όδευση των αγωγών μεταφοράς των προϊόντων από το αγκυροβόλιο στις εγκαταστάσεις, καθώς επίσης η πορεία αγωγού για μεταφορά νερού από τη θάλασσα για θέματα πυρασφάλειας, εκκρεμεί ο σχεδιασμός υλοποίησης.

– Παρουσιάζονται προβλήματα στην προώθηση υλοποίησης του Νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή, που σχετίζεται άμεσα με τα θέματα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Πιστεύουμε ότι πλείστα των προβλημάτων εστιάζονται στην ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν κυβερνητικά τμήματα, στην έλλειψη συντονισμού καθώς και στην αυστηρή παρακολούθηση των ενεργειών που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που οι ίδιες έθεσαν ότι θα ακολουθήσουν.

 

Οι ευθύνες των εταιρειών

Όσον αφορά τις ενέργειες των εταιρειών φέρω εις γνώση σας τα ακόλουθα:

Προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς για οποιεσδήποτε ενέργειες σχετικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεών τους.

Σε συνάντηση που είχαν μαζί μας κάποιες εταιρείες ανέφεραν ότι εξετάζουν και το ενδεχόμενο να μην αποδεχθούν ενδιάμεση λύση για ενοικίαση υφιστάμενων υποδομών στο Βασιλικό για σκοπούς αποθήκευσης των υγρών τους καυσίμων.

Υποβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα.

Αναιρούν προηγούμενες αποφάσεις τους, όπως π.χ. για την κοινοπραξία υγραερίου συγκεκριμένη εταιρεία διαχώρισε τη θέση της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις και επανάληψη από την αρχή άλλων, νέων και χρονοβόρων διαδικασιών.

Το εκδοθέν Διάταγμα φαίνεται να μην εξασκεί την αναμενόμενη πίεση προς τις εταιρείες, αφού οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούν ότι δεν μπορούν να ληφθούν δραστικά μέτρα εναντίον τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 10 Νοεμβρίου 2017, παρουσία αρμοδίων υπουργών, εμπλεκομένων κυβερνητικών τμημάτων, των εταιρειών και των επηρεαζόμενων δήμων, αποφασίστηκε η υποβολή εκ μέρους των εταιρειών στοιχείων ως προς τις υποχρεώσεις που θεωρούν αυτές ότι έχει το κράτος απέναντί τους. Μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προφορικές μας εκκλήσεις, αλλά και την επιστολή μας ημερ. 12/12/2017 προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα για τις εξελίξεις.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης που συστάθηκε παλαιότερα σε σύσκεψη υπουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούνιο 2017. Αναγνωρίζουμε τη φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται από μικρό αριθμό λειτουργών των Υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας που χειρίζονται το θέμα και μετέχουν στην Επιτροπή, η προσπάθειά τους όμως χρήζει στήριξης σε ανώτατο επίπεδο.

Είναι με λύπη που παρακολουθούμε την απραξία της κρατικής μηχανής στο να χειριστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, ως έργο άμεσης προτεραιότητας που σχετίζεται με θέματα ασφάλειας και υγείας μεγάλου πληθυσμού. Οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έδωσαν αρχικώς ελπίδες ότι επιτέλους το χρόνιο αυτό πρόβλημα πήρε το δρόμο επίλυσής του, αλλά καταλήγει δυστυχώς σε πεπατημένες οδούς χωρίς άμεσα αποτελέσματα.

Το έργο απαιτεί ταυτόχρονες συνέργειες από όλους, εγρήγορση στις υποχρεώσεις που έχει το κάθε μέρος και δυστυχώς το κράτος δεν επέδειξε έως τώρα τον ανάλογο ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο που έπρεπε να έχει.

 

Τι ζητά ο Δήμος Λάρνακας

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του, αφού έλαβε υπόψη τα πιο πάνω, αποφάσισε να ζητήσει την προσωπική σας παρέμβαση για τα ακόλουθα:

– Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό την προεδρία σας μέχρι τέλος Μαρτίου 2018, στην οποία να παρευρεθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, κυβερνητικά τμήματα, οι ςταιρείες και οι επηρεαζόμενοι δήμοι, όπου θα συζητηθούν τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται.

– Παράλληλα με τη λειτουργία της υφιστάμενης Επιτροπής Παρακολούθησης να συσταθεί Καθοδηγητική Επιτροπή (Steering Committee) υπό την προεδρία αρμόδιου υπουργού και με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων υπουργείων/τμημάτων και των δήμων σε ανώτατο διευθυντικό επίπεδο με σαφείς όρους εντολής την παρακολούθηση, συντονισμό και εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, τόσο των κυβερνητικών τμημάτων όσο και των εταιρειών.

– Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που θα καθοριστεί στην εν λόγω σύσκεψη, η πιο πάνω Καθοδηγητική Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη με χρονοδιαγράμματα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε εμπλεκόμενο υπουργείο, τμήμα και εταιρεία. Κάθε 3 μήνες τουλάχιστον η εν λόγω Επιτροπή να συνέρχεται και να διαβουλεύονται μεταξύ τους τα μέλη της Επιτροπής όσον αφορά την παρακολούθηση και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

– Με τη λήξη του παρόντος Διατάγματος τον Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανανέωσή του, όπως και του Διατάγματος μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου που λήγει τον Μάρτιο του 2019 και να μελετηθούν τρόποι επιβολής ουσιαστικών διοικητικών προστίμων, ώστε αυτό να αποτελεί μέτρο πίεσης προς τις εταιρείες για να προχωρήσουν το συντομότερο στις απαραίτητες ενέργειες μετακίνησής τους στο Βασιλικό αλλά και για να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες με αλλαγή αποφάσεων που προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε θετικά το συντομότερο και ευελπιστώ ότι με την πολύτιμη συμβολή σας θα τροχοδρομηθούν διαδικασίες με σαφείς όρους εντολής προς κάθε πλευρά για οριστική επίλυση του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λάρνακα».

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy