Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών στο Π.Κ.

  • Επιτροπή θα αποφασίζει για τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις.
  • Επιλογή και όχι εκλογή, λέει η Προοδευτική Κ.Φ.

 

 

Αλλαγές στον τρόπο που θα διεξάγονται οι πρυτανικές εκλογές προωθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοφίδης επιβεβαίωσε πληροφορίες, μετά από αντιδράσεις φοιτητών, που αναφέρουν ότι έχει καταθέσει πρόταση, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που εκλέγεται ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στη «Χαραυγή», η πρόταση θα συζητηθεί στα αρμόδια σώματα, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και διάλογος για τα υπέρ και τα κατά και τον τελικό λόγο θα τον έχει η Σύγκλητος.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης στόχος είναι η θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου να «ανοίξει» και για ακαδημαϊκούς του εξωτερικού και όχι μόνο για ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα, στην επιτροπή που θα συσταθεί και η οποία θα επιλέγει τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συμμετέχουν, όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, Πρυτάνεις από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και «αν είναι κάτοχοι και βραβείου Νόμπελ, ακόμη καλύτερα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την ανάγκη να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές ο Πρύτανης σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρέπει να προχωρήσει στη νέα εποχή. Σε πολλά πανεπιστήμια, είπε, οι φοιτητές δεν αποφασίζουν ποιος θα είναι ο Πρύτανης. «Δεν είναι ένα σύστημα που σκεφτήκαμε από μόνοι μας, αλλά εφαρμόζεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού» ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι δεν θα αφορά τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν τέλος του 2018 αλλά τις μεθεπόμενες το 2022, όπου οι υφιστάμενοι Πρυτάνεις δεν θα έχουν ούτως ή αλλιώς δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων. Μάλιστα, ο Πρύτανης θεωρεί πως με τις αλλαγές αυτές θα σταματήσουν «οι κομματικοί μηχανισμοί να έχουν παρέμβαση» αλλά και οι πελατειακές σχέσεις που δημιουργούνται με το υφιστάμενο σύστημα. Είναι κακό για ένα πανεπιστήμιο, σημείωσε, να πρέπει συνάδελφοι να αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ άλλων συναδέλφων και στη συνέχεια να κρίνονται από τις αξιολογήσεις τους.

Επιλογή και όχι εκλογή, λέει η Προοδευτική Κ.Φ.

Την ίδια ώρα την πλήρη διαφωνία της εκφράζει η Προοδευτική Κ.Φ. για την εν λόγω πρόταση. Όπως αναφέρει, επικαλούμενη πληροφορίες, με την εν λόγω πρόταση, η Πρυτανεία προωθεί την κατάργηση της όποιας εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή του δικαιώματος ψήφου από τους φοιτητές, από το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, η εκλογική διαδικασία προτείνεται όπως αντικατασταθεί από μια επιτροπή που θα αποτελείται από πρώην Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου που κατέχουν βραβείο Νόμπελ και από Πρυτάνεις πανεπιστημίων ξένων χωρών.

Η ολιγομελής αυτή επιτροπή θα επιλέγει και τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη συνέχεια αυτοί που θα επιλεχθούν, μαζί με την Επιτροπή, θα επιλέγουν τους Κοσμήτορες των σχολών. Η συγκεκριμένη πρόταση, τονίζει η Προοδευτική, αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για μια διαδικασία που καταργεί την «εκλογή» και προωθεί την «επιλογή», εγκαθιδρύοντας με αυτό τον τρόπο αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy