Αλλαγή πορείας στην ΕΕ ζητά ο Τσίπρας

Η Ελλάδα έχει γυρίσει πλέον σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σημείωσε σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκε το Κυπριακό στο οποίο συμφώνησαν οι δύο άνδρες ότι στηρίζουν τις διακοινοτικές συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε το κουράγιο, τη δύναμη και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει τόσο την οικονομική όσο και την προσφυγική κρίση και υπογράμμισε ότι φέρνει μήνυμα ελπίδας με την παρουσία του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΟΟΣΑ θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, και αυτό θα συμβεί μετά από μακρά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της απέναντι στους εταίρους και δήλωσε βέβαιος ότι και οι εταίροι θα πράξουν το ίδιο, και πράττουν το ίδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει το επόμενο διάστημα να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και κυρίως για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και να οριστούν οι λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζει ότι η άποψη του κ. Γιούνκερ είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι ακούγονται διάφορες απόψεις από πλευράς πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εργασιακό και κοινωνικό. Υπογράμμισε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές για ανθρώπους και περιβάλλον που θα στηρίζεται στην υψηλή προστιθέμενη αξία και στην καινοτομία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς τον παραγωγικό επενδυτή και σημείωσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο βρετανικό δημοψήφισμα, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν «ψηφίζουν» υπέρ της παραμονής και ελπίζουν το αποτέλεσμα να είναι θετικό για την ΕΕ και για τη Βρετανία. Ανεξάρτητα από ετυμηγορία, όμως, τόνισε, πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ. Θύμισε ότι κάποιοι πέρυσι έκαναν σχέδια για Grexit και σήμερα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα, πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για τους ευρωπαϊκούς λαούς και την ΕΕ και ευτυχώς απέτυχαν.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη, που βρίσκεται σε πραγματική κρίση, οφείλει να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, καθώς στόχος δεν είναι να σώζονται στο παρά πέντε καταστάσεις αλλά να πείθονται όλοι ότι η κοινή προοπτική είναι και αναγκαία και ελπιδοφόρα. «Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να μετατρέψουμε το ερώτημα περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη σε καταφατική απάντηση για μια καλύτερη Ευρώπη».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, που όπως είπε συζητήθηκε επίσης, συμφώνησαν ότι ούτε αυτή η κρίση ούτε η οικονομική, μπορεί να λυθεί με εργαλεία εθνικισμού, με πολιτικές ξενοφοβίας, με φράχτες, τείχη, επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, καθώς όλα αυτά είναι έξω από τις αρχές και αξίες της Ευρώπης και είναι έξω από τα εργαλεία με τα οποία αντιμετωπίζουμε την κρίση.

Στο πνεύμα αυτό, τόνισε, ενισχύθηκε και η συνεργασία με την Τουρκία και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουν μειωθεί σημαντικά οι ροές, έχουν εκμηδενιστεί οι θάνατοι στο Αιγαίο. Επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση ώστε αυτή η νόμιμη οδός μέσα από επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση προσφύγων να γίνει μια μόνιμη νόμιμη οδός και να αντικαταστήσει την παράτυπη των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

Τέλος, όπως είπε, συζητήθηκε το Κυπριακό στο οποίο συμφώνησαν οι δύο άνδρες ότι στηρίζουν τις διακοινοτικές συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση του επί τη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Δίκαιη και βιώσιμη λύση, τόνισε, σημαίνει ότι θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς αναχρονιστικό θεσμό εγγυήσεων. Θα δίνει νέα προοπτική σε όλη την Ευρώπη και θα ενισχύει ρόλο και ακτινοβολία ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πλευρά του, αφού εξήρε το κουράγιο, τη δύναμη και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει τόσο την οικονομική όσο και την προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ότι φέρνει μήνυμα ελπίδας με την παρουσία του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας η Κομισιόν και ο ίδιος προσωπικά, όπως είπε, θα σταθούν στο πλευρό της.

Πριν από ένα χρόνο, σημείωσε, ολοκληρώσαμε και επιλύσαμε μια σημαντική διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης και χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του ανόητη τη θέση που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς, όπως είπε, η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα και ούτε η Ελλάδα είναι πλήρης χωρίς αυτές. Το πρόγραμμα σταθεροποίησης, τόνισε, σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα, είναι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Επανέλαβε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος, καθώς, όπως είπε, δεν είναι προσπάθειες που είναι προϊόν εντολών από τις Βρυξέλλες, ούτε είναι τίμημα που καταβάλει η Ελλάδα προς τις Βρυξέλλες αλλά γίνονται για το όφελος των επόμενων γενεών.

Αναφερόμενος στο πακέτο με το όνομά του, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται περίπου για 35 δις από τα ευρωπαϊκά ταμεία που είναι χρήματα που μπορούν να προωθηθούν προς την πραγματική οικονομία, και τάχθηκε υπέρ του να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για πρόσβαση σε αυτά τα κονδύλια, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως προς αυτό τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση για να στηρίξουν τους πρόσφυγες και τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα γιατί είναι πιο εκτεθειμένη από άλλες χώρες της ΕΕ.

Επαναδιατύπωσε, δε, τη θέση του ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να επιταχύνουν τις μετεγκαταστάσεις. Σήμερα, όπως είπε, αυτό έχει γίνει για 1.700 ανθρώπους και θα ήθελε να φτάσουν τις 6.000.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τις αλλαγές που συζητιούνται στην εργασιακή νομοθεσία, ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν το φθινόπωρο, επεσήμανε, όμως, ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για αυτά τα θέματα, λέγοντας ότι η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν την ελληνική πραγματικότητα και να προχωρήσει η νομοθεσία προς καλές πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη αλλού, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι φίλους των μαζικών απολύσεων.

Σε ερώτηση για την αναγκαιότητα αλλαγών στην ΕΕ, τόνισε ότι ο ίδιος από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του προσπάθησε να δώσει βάρος στις επενδύσεις για να κατανοήσουν οι λαοί ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο λιτότητα ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν εισαχθεί και στοιχεία ευελιξίας όσον αφορά στην εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου.

Στην ίδια ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ανεξάρτητα από αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς, εθνικιστικών λαϊκιστικών δυνάμεων, αποδεικνύουν ότι “δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε”, και ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για αναγκαία αλλαγή πορείας, υπογραμμίζοντας ότι η ακραία λιτότητα και η αντιμετώπιση από ορισμένα κράτη της Ευρώπης αλά καρτ δεν βοηθά να πάει η ΕΕ μπροστά, καθώς πρέπει να πείθονται οι πολίτες ότι η ενότητα είναι αναγκαία.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy