Άλλαξε το κατηγορητήριο της υπόθεσης του τέως υπαρχηγού Αστυνομίας

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για τροποποίηση του κατηγορητηρίου της ποινικής υπόθεσης εναντίον του  τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, η υπεράσπιση του οποίου συνεχίζει να κατηγορεί την Αρχή για άρνηση παράδοσης προς την ίδια ολόκληρου του μαρτυρικού υλικού στο πλαίσιο της δίκαιης δίκης.   

Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.
Ο δικηγόρος του τέως Υπαρχηγού, Άντρος Πελεκάνος, επανέλαβε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου το αίτημα της υπεράσπισης όπως της παραδοθεί το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης,  κάνοντας λόγο για ρητή και γραπτή πλέον άρνηση της Κατηγορούσας Αρχής να της παραδώσει συγκεκριμένο μαρτυρικό υλικό στο πλαίσιο της δίκαιης δίκης.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε επίσης ότι η Κατηγορούσα Αρχή ενημέρωσε γραπτώς την πλευρά της υπεράσπισης ότι της επιτρέπει να επιθεωρήσει το μαρτυρικό υλικό που αφορά μόνο το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση του πελάτη του να κλητεύσει ειδικό εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό για το σκοπό αυτό.  
Σημειώνεται ότι το μαρτυρικό υλικό περιλαμβάνει επίσης τις δύο διοικητικές έρευνες  που διεξήχθησαν από διαφορετικούς αξιωματικούς της Αστυνομίας με αντικείμενο διερεύνησης τη διαρροή των εγγραφών της Interpol Λευκωσίας ως επίσης και ολόκληρο το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων που λήφθηκαν στα πλαίσια του πορίσματος.

Ο δικηγόρος του κ. Κυριάκου είχε προειδοποιήσει  σε προηγούμενη δικάσιμο ότι σε περίπτωση που η Κατηγορούσα Αρχή συνεχίσει να αρνείται κάτι τέτοιο τότε θα ζητήσει γραπτώς από το δικαστήριο να εκδώσει σχετικό διάταγμα με το οποίο να καλείται να  παραδώσει αυτό το υλικό στην υπεράσπιση.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις 17 Οκτωβρίου για εξέταση των θεμάτων που εγέρθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία επί των οποίων θα αγορεύσουν οι δύο πλευρές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy