Αλλάζει όψη η Δροµολαξιά – Μενεού

Αρχισε το εντυπωσιακό πάρκο Κάµειρος και έπεται η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα
• Το κόστος του πάρκου υπολογίζεται περί τις 600 χιλιάδες ευρώ, την κάλυψη των οποίων θα επωµιστούν εξ ηµισείας ο Δήµος Δροµολαξιάς – Μενεού και το κράτος
• Η αναµόρφωση της κεντρικής πλατείας της Δροµολαξιάς προβλέπει πλακόστρωση µε σύγχρονα υλικά, φύτευση πρασίνου, τοπιοτέχνηση, εγκατάσταση αστικού εξοπλισµού και ειδικού φωτισµού και δηµιουργία χώρων στάθµευσης

 

Σε πορεία αναµόρφωσης και αναβάθµισης έχει εισέλθει η Δροµολαξιά και το Μενεού, µε δύο σηµαντικότατα έργα, τα οποία, µετά από χρόνια, µπαίνουν σε πορεία υλοποίησης. Πρόκειται για το εντυπωσιακό πάρκο Κάµειρος στην περιοχή Μενεού, στο οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και, κυρίως, την ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της Δροµολαξιάς η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προσφοροδότησης µε στόχο την έναρξη εργασιών εντός του 2017. Ο δήµαρχος Δροµολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου, µε δηλώσεις του στη “Χ” εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τροχοδρόµηση των δύο έργων τα οποία όπως είπε, θα συµβάλουν σε µεγάλο βαθµό στην υλοποίηση του οράµατος για µετατροπή του Δήµου σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο ταυτόχρονα µε την αναβάθµιση της ποιότητας ζωής των δηµοτών. Ο δήµαρχος προανήγγειλε επίσης άλλα έργα στο πλαίσιο ενός µεγαλεπήβολου προγραµµατισµού.

Το Πάρκο Κάµειρος
Η κατασκευή του Πάρκου Κάµειρος στην περιοχή Μενεού, έχει ήδη ξεκινήσει και όπως
µαρτυρούν οι φωτογραφίες, πρόκειται για αισθητικά εκπληκτικό σχέδιο.
Το υφιστάµενο πάρκο βρίσκεται σε άσχηµη κατάσταση και έχει αποφασιστεί η ριζική ανάπλαση και αναβάθµιση του, ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος χώρος πρασίνου µε λειτουργικές χρήσεις. Ο εν λόγω χώρος εφάπτεται του δηµοτικού σχολείου Μενεού και το σχέδιο του προβλέπει αξιοποίηση µε διάφορους τρόπους όπως πραγµατοποίηση εκδηλώσεων αλλά και δεξιώσεων.
Ο σχεδιασµός έχει γίνει από σχεδιαστή τοπίου και είναι εντυπωσιακός. Το κόστος υπολογίζεται περί τις 600 χιλιάδες ευρώ την κάλυψη των οποίων θα επωµιστούν εξ ηµισείας ο Δήµος Δροµολαξιάς – Μενεού και το κράτος.
Το σχέδιο της ανάπλασης προβλέπει τοποθέτηση πλακόστρωτου, δηµιουργία παιχνιδότοπου, εγκατάσταση δαπέδου ασφαλείας, κατασκευή σιντριβανιών, εξωραϊσµό
µε γρασίδι και δηµιουργία αναψυκτηρίου.
Το συµβόλαιο προβλέπει ολοκλήρωση σε ένα χρόνο.Ταυτόχρονα µε την έναρξη εργασιών στο Πάρκο Κάµειρος, τρέχουν οι διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς για την κατασκευή του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουµένων στο χώρο δίπλα από την εκκλησία του Τιµίου Προδρόµου. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών και η κατακύρωση αναµένεται τις επόµενες µέρες.

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας
Το πιο µεγάλο έργο όµως το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Δροµολαξιάς και δη του κέντρου του Δήµου είναι η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα. Πρόκειται για πολεοδοµικό έργο το οποίο βρίσκεται στα σκαριά τα τελευταία χρόνια αλλά είχε οδηγηθεί σε στασιµότητα για οικονοµικούς λόγους. Η υλοποίηση επανέρχεται τώρα. Σε αυτό το στάδιο ετοιµάζονται οι όροι προσφορών ώστε το συντοµότερο δυνατό να γίνει η προκήρυξη. Όπως ανέφερε στη “Χ” ο δήµαρχος Κύπρος Ανδρονίκου, στόχος είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν ταχύτατα ώστε, εάν είναι δυνατό να αρχίσουν τα έργα εντός του 2017 και να απορροφηθεί το κονδύλι των 400 χιλιάδων ευρώ που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισµό του 2017. Το κόστος υπολογίζεται στα 1,2 εκατοµµύρια ευρώ και η δαπάνη καλύπτεται κατά τα 2/3 από το κράτος και το υπόλοιπο από τη δηµοτική αρχή.

Η αναµόρφωση της κεντρικής πλατείας της Δροµολαξιάς προβλέπει πλακόστρωση µε σύγχρονα υλικά, φύτευση πρασίνου, τοπιοτέχνηση, εγκατάσταση αστικού εξοπλισµού και ειδικού φωτισµού και δηµιουργία χώρων στάθµευσης.

Ο δήµαρχος Δροµολαξιάς – Μενεού τόνισε ότι ο προγραµµατισµός είναι συνεχής και το αµέσως επόµενο διάστηµα ξεκινά ο σχεδιασµός Πολυδύναµου Κέντρου στο Μενεού που θα περιλαµβάνει χώρους δηµιουργικής απασχόλησης κυρίως των νέων.
Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy