Αλλάζει «πρόσωπο» το Κέντρο Θαλασσαιμίας

Ειδικότητες «μετακομίζουν» στο Μακάρειο και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στο χώρο του Κέντρου Θαλασσαιμίας θα παραμείνουν μόνο οι υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα με την κλινική και εργαστηριακή διαχείριση της θαλασσαιμίας όπως είναι το εργαστήριο πληθυσμιακού ελέγχου και οι γιατροί της θαλασσαιμίας, οι οποίοι διαχειρίζονται τον προγραμματισμό και τη θεραπευτική αγωγή των θαλασσαιμικών.

Όλες οι ειδικότητες που δεν έχουν άμεση σχέση με τη θεραπεία των θαλασσαιμικών «μετακομίζουν» στις δικές τους ειδικότητες, στα διάφορα τμήματα είτε του Μακάρειου Νοσοκομείου είτε του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνονται σε πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργικό Συμβούλιο που αφορά την κτιριακή αναβάθμιση -και όχι μόνοτου Κέντρου Θαλασσαιμίας. Το Κέντρο, όπως αναφέρεται στην πρόταση η οποία προσφάτως έλαβε το πράσινο φως από το Υπουργικό, «έχει επείγουσα ανάγκη από ουσιαστική συντήρηση τόσο όσον αφορά την κτιριακή κατάσταση αλλά και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξεταστεί διάφορες επιλογές ώστε να γίνει εφικτή η αναβάθμιση του Κέντρου και να καταστεί ένα πρότυπο κέντρο, ικανό να παρέχει υψηλού επιπέδου θεραπευτική αγωγή στους θαλασσαιμικούς και τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων για τη θαλασσαιμία και τις αιμοσφαιρινοπάθειες». Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει επιπρόσθετα την παραχώρηση τριών ανεξάρτητων αποθηκών στο βόρειο μέρος του υπογείου του Κέντρου Θαλασσαιμίας για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού κέντρου θαλασσαιμικών από τον παγκύπριο αντιαναιμικό σύνδεσμο για ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ατόμων με θαλασσαιμία. Τα έξοδα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου θα καταβληθούν από τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα θα πρέπει να δρομολογηθεί η διαδικασία νέας κοστολόγησης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για συντήρηση, επιδιόρθωση και ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιρίου. Με την ολοκλήρωση της κοστολόγησης του έργου το Υπουργικό έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Οικονομικών όπως προχωρήσει με την εξεύρεση και διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου. Το Κέντρο Θαλασσαιμίας εξυπηρετεί σήμερα 292 πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς και άλλους 300 ασθενείς με άλλες αιματολογικές παθήσεις. Έχει δυναμικότητα 14 κλινών για μεταγγίσεις με μέσο όρο μεταγγίσεων 32 ανά μέρα και ένα σημαντικό μέρος των χώρων του χρησιμοποιείται καταχρηστικά από ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με τη θαλασσαιμία. Ως ένα βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε την πιο πάνω απόφαση ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Πάνος Εγγλέζος. Πρόκειται, είπε, για ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, το οποίο «ελπίζουμε να πάρει σάρκα και οστά σύντομα». Οι υπηρεσίες, εξήγησε, που θα προσφέρονται στο Κέντρο θα αφορούν αποκλειστικά τους ασθενείς, αλλά και την ερευνητική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στο Κέντρο. Δραττόμενος της ευκαιρίας ανέφερε ότι έχει συσταθεί και η Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας, η οποία συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά. Η Επιτροπή θα συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση στα θέματα θαλασσαιμίας: πρόληψη, θεραπευτική αγωγή, έρευνα κτλ. Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy