Αλλάζουν άρδην τα δημοτικά τέλη για ακίνητη περιουσία

Αυξημένα τέλη για μεγαλύτερες αξίες και έσοδα για δήμους.

 

Μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις της Ένωσης Δήμων, μαζί με την κυβέρνηση και την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής έχει αποφασιστεί όπως ο ετήσιος φόρος επί της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας εντός των δημοτικών ορίων από ενάμισι τοις χιλίοις (1,5‰), που ίσχυε μέχρι σήμερα (επί των αξιών του 1980), θα μειωθεί σε 0,24‰ με αξίες του 2013. Σημειώνεται ότι το 0,24‰ αποτελεί τον μέγιστο συντελεστή που θα μπορεί να φορολογήσει ο κάθε δήμος ξεχωριστά κατά την τρέχουσα χρονιά.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές καθίσταται απαγορευτική για το έτος 2017 η αύξηση από τους δήμους του επιβαλλόμενου φόρου επί της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10% συγκριτικά με τον συνολικό φόρο που επιβλήθηκε από τους δήμους για το έτος 2016. Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία, ώστε να περιοριστούν σε λογικά επίπεδα οι συνολικές αυξήσεις της επιβαλλόμενης φορολογίας που θα επέφερε ο νέος συντελεστής. Όπως πληροφορούμαστε, η χρέωση που θα επιβάλει ο κάθε δήμος θα γίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας εντός των δημοτικών ορίων.

Στόχος, όπως αναφέρεται, και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι να παραμείνουν σταθερά τα ποσά φορολογίας που επιβάλλονται για την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας στους δήμους και κατ’ επέκταση τα έσοδα των δήμων που προέρχονται από την εν λόγω φορολογία. Επιπρόσθετα, απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση του μέτρου που συμφωνήθηκε με την Τρόικα για τη σύναψη δανειακής σύμβασης, το οποίο έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο Συναντίληψης και αφορούσε τη διεξαγωγή γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας σε τιμές 1ης Ιανουαρίου του 2013.

 

Αυξήσεις κάτω από 10% λόγω νέων αξιών

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους νέους συντελεστές αναμένεται ότι σε όλους τους δήμους θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης των νέων λογαριασμών, οι οποίοι θα αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας τις επόμενες εβδομάδες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Μέσα Γειτονιάς φορολογώντας με συντελεστή 0,24‰ μόλις που εξασφαλίζουν τον ίδιο φόρο με το 2016, ενώ στους υπόλοιπους δήμους, έστω και αν υιοθετήσουν το μέγιστο της συνολικής αύξησης στο 10%, δεν αναμένεται ότι ο κάθε μεμονωμένος φορολογούμενος, που δεν διαφοροποιήθηκε η περιουσία του, θα έχει αύξηση της τάξης του 10% αλλά μικρότερη δεδομένου ότι στη φορολογική βάση έχουν μπει και νέες αξίες, οι οποίες θα απορροφήσουν μέρος της αύξησης ή ακόμα και να την εκμηδενίσουν.

Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες ακίνητης γης που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν γη με μεγάλη αύξηση στην αξία της. Για παράδειγμα, τεμάχια που με βάση τις αξίες του 1980 περιλαμβάνονταν σε γεωργική γη αλλά πρόσφατα έχουν εισαχθεί στις οικιστικές ζώνες αναμένεται ότι θα αυξηθεί αρκετά η φορολόγηση τους.

 

esoda gia dimous

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy