ΑΚΕΛ – ΠΕΟ αλληλέγγυοι στην Κούβα για τερματισμό του εμπάργκο

Την αλληλεγγύη του με τη σοσιαλιστική Κούβα και τους αγώνες του Κουβανικού λαού επαναβεβαιώνει το ΑΚΕΛ, το οποίο υπενθυμίζει ότι η Κούβα και ο λαός της στέκονται δίπλα στην Κύπρο στην κάθε δύσκολη της στιγμή από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση του το κόμμα σημειώνει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να τοποθετηθεί στις 26 Οκτωβρίου έναντι του συνεχιζόμενου για 54 χρόνια οικονομικού, χρηματιστικού και εμπορικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Ενός αποκλεισμού που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες, που στόχο έχει να αποστερήσει στον κουβανικό λαό το δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του και που διαχρονικά στέρησε δισεκατομμύρια δολάρια στην Κούβα γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της χώρας.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται για 25η συνεχόμενη φορά και αναμένεται και πάλι να υπερψηφιστεί σχεδόν από την ολότητα των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Αν και οι δύο χώρες προχώρησαν το 2014 στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν τον αποκλεισμό στους πλείστους τομείς που συν τοις άλλοις θα μπορούσαν να καταστούν επωφελείς για τους λαούς και των δύο χωρών όπως αυτοί της υγείας και της ενέργειας.

Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ δεν παραιτούνται από τις προσπάθειες υπονόμευσης και επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας με προσχήματα όπως την ανάπτυξη της δημοκρατίας ή των πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι γνωστός ο διαχρονικός ιμπεριαλιστικός και υπονομευτικός ρόλος των ΗΠΑ κατά του λαού της Κούβας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ κατά της Κούβας είναι και πολιτικό-ιδεολογικός με στόχο τις ιδέες της σοσιαλιστικής Επανάστασης που αποτελούν φάρο ελπίδας για πολλούς λαούς του κόσμου.

Ανακοίνωση ΠΕΟ

Η ΠΕΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την αναμενόμενη συζήτηση στον ΟΗΕ για ψήφισμα άρσης του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ:

«Στις 26 Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Κούβας θα καταθέσει νέο ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για άρση του  απαράδεκτου  αποκλεισμού  που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της χώρας  από το 1962, παραβιάζοντας κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου καθώς και το δικαίωμα του ιδίου του κουβανικού λαού να καθορίσει το μέλλον του.  Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εδώ και 25 συνεχόμενα χρόνια έχει υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία παρόμοια ψηφίσματα που καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει  τον  πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας.

»Η ΠΕΟ με την ευκαιρία της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς τον ηρωικό λαό της Κούβας και εκφράζει την στήριξη των εργαζομένων της Κύπρου στον αγώνα του για τερματισμό του αποκλεισμού.

»Ζητούμε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να τερματίσει άμεσα τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της Κούβας και να επιδείξει σεβασμό στο δικαίωμα του κουβανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του χωρίς ξένες επεμβάσεις.

»Αναμένουμε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να λειτουργήσει στη βάση αρχών και να στηρίξει την δίκαιη απαίτηση του κουβανικού λαού για τερματισμό του αποκλεισμού και σεβασμό της ανεξαρτησίας του και της διεθνούς νομιμότητας.

»Με τον λαό της Κούβας μας συνδέουν ισχυροί και  ιστορικοί δεσμοί αφού η Κούβα ήταν πάντα στο πλευρό της Κύπρου και στις πιο δύσκολες στιγμές στήριξε και στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy