Αλληλεγγύη στον τίμιο αγώνα της ΠΑΣΥΝΟ

Της Ειρήνης Χατζηλοΐζου*

Παρακολουθώντας τον αγώνα των νοσηλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα μπορούσα να παραμείνω απαθής. Οφείλω να καταθέσω την άποψή μου, ως συνδικαλίστρια που διετέλεσα ιδρυτικό στέλεχος της ΦΕΝΣ (Φοιτητική Ενωση Νοσηλευτικής Σχολής) και πρώτη πρόεδρός της, το 1979, μέσα σε σκληρές συνθήκες όταν όλα «τα ’σκιαζε η φοβέρα», κάτω από ένα αυταρχικό και καταπιεστικό σύστημα εκπαίδευσης, όπου κανένα δικαίωμα δεν είχαν οι φοιτητές της Νοσηλευτικής Σχολής, αφού ούτε καν η φοιτητική τους ιδιότητα δεν αναγνωριζόταν. Στο χώρο της πρακτικής μας εξάσκησης, μάς χρησιμοποιούσαν ως εργατικό δυναμικό, μάλιστα χωρίς αμοιβή! Εκείνος ο δικός μας αγώνας δικαιώθηκε, μέσα από κινητοποιήσεις αλλά και διωγμούς και απίστευτες τιμωρίες, μέσα από θυσίες και προσωπικό κόστος όσων πρωτοστατήσαμε στην αναγνώριση της οργάνωσης και στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Τα σημερινά αιτήματα των νοσηλευτών είναι κατ’ εμένα πλήρως δικαιολογημένα. Το ίδιο το κράτος με απόφασή του ενέταξε τους νοσηλευτές στο ΤΕΠΑΚ και προχώρησε στο κλείσιμο της Νοσηλευτικής Σχολής. Στο μητρώο των νοσηλευτών θα εγγράφονταν πλέον μόνο πτυχιούχοι Πανεπιστημίου. Αρα και το υφιστάμενο προσωπικό έπρεπε να αποκτήσει αυτό το προσόν. Αφού καταβάλαμε το τίμημα, με σπουδές χωρίς εκπαιδευτική άδεια και έναντι μεγάλη χρηματικής δαπάνης, αναμέναμε φυσιολογικά αναγνώριση του πτυχίου μας. Ψευδώς διατείνονται οι κυβερνώντες ότι το 2010 η τότε κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αναγνώριση, αφού οι πρώτοι αποφοιτήσαντες ήταν το 2011 και ακολούθως, όταν συζητήσαμε αλλαγή των μισθολογικών κλιμάκων μας, η Κύπρος είχε ήδη εισέλθει στην οικονομική κρίση και άρχισαν οι περικοπές με ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με απόλυτα αλαζονικό και αυταρχικό ύφος, μάς είπε πως αν δεν αρέσει στους νοσηλευτές μπορούν να αναζητήσουν αλλού εργασία και θα τους αντικαταστήσει με Ινδούς ή με Ρουμάνες νοσηλεύτριες! Πόσο υβριστική είναι μια τέτοια στάση πολιτικού προς ανθρώπους τίμια εργαζόμενους, που κανείς δεν τους χάρισε τη θέση εργασίας τους, αλλά την κατέχουν με τα προσόντα τους; Και πόσο ρατσιστική είναι ταυτόχρονα αυτή η αναφορά… Στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Νεοφύτου είναι ο τελικός στόχος τους που δεν ομολογούν: ότι τα νοσοκομεία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες, άρα θα προσληφθεί και φθηνό εργατικό προσωπικό. Το αίτημα, βέβαια, της ΠΑΣΥΝΟ δεν είναι επί του παρόντος οι μισθολογικές αυξήσεις, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, αγωνίζονται για την επαγγελματική τους κατοχύρωση.

Είναι τίμιος ο αγώνας της ΠΑΣΥΝΟ γιατί: α. Διεξάγεται από μια ιδιαίτερα καταπιεσμένη μερίδα εργαζομένων σε εξαιρετικά υποβαθμισμένες, μετά την επιβολή του μνημονίου, συνθήκες. β. Διεκδικούν ένα σύνολο αιτημάτων -και όχι μόνο το ένα που έντεχνα προβάλλεται- αιτήματα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της υγείας του λαού. γ. Είναι ένας μαζικός αγώνας, που μαζικοποιείται καθημερινά, και κυρίως είναι αυτόνομος, μη καθοδηγούμενος από κομματικές σκοπιμότητες, όπως τους κατηγορούν. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και ανάλγητη τακτική της και να αποδεχτεί το δίκαιο του αγώνα τους, αν θέλει να παρέχει στο λαό υψηλό επίπεδο υγείας και όχι εμπορευματοποίηση της υγείας, όπως σχεδιάζει.

Είναι γι’ αυτό που και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτό τον αγώνα, ματαιώνοντας τις προσπάθειες των κυβερνώντων να στρέψουν μερίδα του λαού εναντίον των εργαζόμενων νοσηλευτών. Πρέπει, επίσης, να αποκαλυφθούν τα ψευδή στοιχεία που μεθοδικά διοχετεύονται περί υψηλών αμοιβών των νοσηλευτών. Δυστυχώς, στο πλάι της κυβέρνησης βρέθηκε για άλλη μια φορά η ΠΑΣΥΔΥ, προσφέροντας τις υπηρεσίες του διασπαστή, καθηλώνοντας τους νοσηλευτές-μέλη της και προσπαθώντας να τους στρέψει εναντίον των συναδέλφων τους. Αυτή η τακτική είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ στο συνδικαλισμό και οφείλει άμεσα η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ να συνταχθεί με τον αγώνα, διεκδικώντας και αυτή το δίκαιο των αιτημάτων τους! Η υλοποίηση των αιτημάτων των νοσηλευτών θα αποτελέσει την πραγματική διέξοδο στην παρούσα κρίση στο χώρο της Υγείας, μαζί με τη διεκδίκηση ενός πραγματικού ΓεΣΥ, που είναι υπόθεση όλων.

*Πρώην προϊστάμενη νοσηλευτική λειτουργός, συνδικαλίστρια του κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy